Nije po zakonu

Mišljenje s rezervom na Izvještaj o reviziji izvršenja Proračuna BiH za 2019.

Osnova za izražavanje mišljenja s rezervom na financijski izvještaj je nerealno iskazana pozicija stalnih sredstava u bilansu stanja, zbog izostanka evidentiranja određenih stalnih sredstava (nekretnina) i neriješenog statusa državne.
Vijesti / Politika | 29. 09. 2020. u 16:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine proveo je reviziju izvršenja proračuna institucija Bosne i Hercegovine za 2019. godinu te iskazao mišljenje s rezervom uz skretanje pažnje na financijski izvještaj i usklađenost aktivnosti, financijskih transakcija i informacija sa zakonima i propisima.

Ističu da je osnova za izražavanje mišljenja s rezervom na financijski izvještaj nerealno iskazana pozicija stalnih sredstava u bilansu stanja, zbog izostanka evidentiranja određenih stalnih sredstava (nekretnina) i neriješenog statusa državne.

''I pored jasno Zakonom definiranih procedura i rokova, Zakon o proračunu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu nije usvojen pravovremeno, već tek po isteku fiskalne godine, a financiranje institucija BiH i servisiranje međunarodnih obaveza je vršeno tijekom cijele godine na osnovu odluka Vijeća ministara BiH o privremenom financiranju. Navedeno je bila osnova za izražavanje mišljenja s rezervom na usklađenost aktivnosti, financijskih transakcija i informacija sa zakonima i propisima'', naveli su iz Ureda.

Naglasili su da se Izvještajem nastojao sagledati cjelokupan sustav planiranja, usvajanja i izvršenja proračuna kao i značajniji procesi u neposrednoj vezi s planiranjem i izvršenjem proračuna institucija BiH za 2019. godinu.

Revizijom je obuhvaćena i implementacija preporuka datih u Izvještaju za 2018. godinu kada su date ukupno 53 preporuke, od kojih je šest u potpunosti realizirano, 17 djelomično, 29 preporuka nije realizirano, dok za jednu preporuku nije bilo moguće dati ocjenu realizacije, priopćeno je iz Ureda za reviziju institucija BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close