BioNTech-Pfizer

U BiH stigla prva cjepiva u okviru Covax sustava

Trenutno, za BiH je predviđena isporuka BioNTech-Pfizer i AstraZeneca.
Vijesti / Flash | 25. 03. 2021. u 10:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Aerodrom Sarajevo danas je dopremljeno 23.400 doza cjepiva BioNTech/Pfizer, koje je Bosna i Hercegovina kupila u okviru mehanizma COVAX, prenosi N1.

Kroz COVAX mehanizam naručeno je 1.232.000 doza. Vrsta cjepiva zavisi od COVAX mehanizma, odnosno od toga kojim cjepivima raspolažu u okviru mehanizma. Trenutno, za BiH je predviđena isporuka BioNTech-Pfizer i AstraZeneca.

Proces nabavke cjepiva putem COVAX mehanizma u BiH pokrenut je u srpnju, a ugovor je potpisan 18. rujna 2020. godine. Tim mehanizmom, koji obuhvata 186 zemalja, koordinira Globalna alijansa za vakcine (GAVI), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Koalicija za pripravnost na epidemije (CEPI).

Nakon što je prva doza cjepiva dopremljena na sarajevski Aerodrom prisutnim predstavnicima medija obratila se ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević.

Pročitajte još

''Kao što smo već najavili, danas je stiglo cjepivo Pfizer u količni od 23.400 doza. Očekujemo da će nam večeras stići i cjepivo marke AstraZeneca i to u količini od 26.400 doza. Ovo cjepivo koje je danas tu će odmah nakon što carina obavi svoju proceduru biti proslijeđeno entitetima i Brčko Distriktu. Mi smo već dostavili svu potrebnu dokumentaciju kako bi carina što brže obavila svoj posao i kako bi cjepivo što prije napustilo zračnu luku. Kao što je već poznato Ministarstvo civilnih poslova je još prošle godine potpisalo ugovor sa Gavijem, pristupilo COVAX mehanizmu, uplatili smo kompletan iznos za 1.200.000 doza. Stigle su prve doze, a ja se nadam da će u narendnom razdoblju ostatak stići u redovnim intervalima i količinama koje će zadovoljiti potrebe Bosne i Hercegovine. Želim se zahvaliti svima koji su bili uz nas, koji su nam dali potporu da ne izgubimo nadu'', rekla je Gudeljević i dodala:

''Želim da nam svima poželim puno nade i strpljenja kako bi izdržali ovu pošast koja nas je snašla i apeliram na sve građane da se pridržavaju mjera kako bi prevazišli ovo stanje koje je zaista teško. Nadam se da će i cjepiva pomoći u tome. Za sada nemamo točne datume dolaska ostalih doza. Vidite kako je bilo s ovim. Ne bih se vezala za određeni datum, jer je to promjenjiva kategorija. Očekujemo da ćemo već u narednom mjesecu dobiti veću količinu od ove danas, ali ne bih naslućivala do službene informacije.''

Federacija BiH, Republika Srpska i Brčko distrikt su za nabavku cjepiva kroz COVAX mehanizam iz proračuna izdvojili oko 13 milijuna dolara, a naručene količine su predviđene za imunizaciju oko 20 posto stanovništva.

Video: U BiH stigle prve količine Pfizer cjepiva iz covax sustava
Kopirati
Drag cursor here to close