Predmet

Tužiteljstvo izuzima dokumentaciju Vlade i stranaka u RS-u!

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je danas nakon što je saslušan u Tužiteljstvu BiH u Sarajevu u predmetu "napad na ustavni poredak", da je bilo očekivano pokretanje ovog postupka.
Vijesti / Flash | 22. 12. 2021. u 12:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo BiH je u skladu sa zakonom, prema sudu uputilo zahtjev, te je Sud BiH izdao naredbu za izuzimanje određene dokumentacije Vlade RS, NSRS i više političkih stranaka, a u okviru predmeta u kojem postupa Tužiteljstvo BiH.

''Ne radi se o pretresanju prostorija ili osoba kako je objavljeno u pojedinim medijima, nego isključivo o izuzimanju predmeta u skladu sa odredbama Zakona o kaznenom postupku BiH'', objavilo je Tužiteljstvo navodeći kako u izvršenju naredbe postupa SIPA BiH te da ''više informacija ili detalja ne mogu davati''.

Istodobno, predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je danas nakon što je saslušan u Tužiteljstvu BiH u Sarajevu u predmetu "napad na ustavni poredak", da je bilo očekivano pokretanje ovog postupka.

"Ovdje se govorilo o opće poznatim činjenicama, o formalnostima koje su svima poznate", rekao je Borenović novinarima te naveo kako je sve jasno i iz stenograma sa sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

"Ovo je bila jedna klasična predizborna, politička posebna sjednica od strane vladajućeg SNSD-a", rekao je Borenović i dodao da PDP nije sudjelovao u predlaganju materijala.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je pak danas Srni da je dobio poziv za saslušanje u Tužiteljstvu BiH koje je pokrenulo istragu protiv dužnosnika iz Srpske u predmetu koji se vodi zbog navodnog napada na ustavni poredak BiH.

Zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miroslav Vujičić (SNSD) izjavio je Srni da odluke i zaključci parlamenta Srpske nisu atak na ustavni poredak BiH, nego upravo suprotno, to radi Parlament Federacije BiH.

"Mi se zalažemo za poštovanje Ustava i ustavnog prava u BiH, jer nijedan zaključak Narodne skupštine Republike Srpske nije u koliziji s Daytonskim mirovnim sporazumom", rekao je Vujičić, reagirajući na rezoluciju Zastupničkog dom Parlamenta FBiH kojom su osuđene odluke Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju nadležnosti sa BiH na Srpsku, uz tvrdnju da se time napada ustavno-pravni poredak BiH.

''Nažalost'', ističe on, ''sve odluke koje su nametali visoki predstavnici u BiH izašle su iz okvira Daytonskog sporazuma''.

"Mi smo sada u sasvim drugačijoj situaciji, jer mi iz Republike Srpske branimo Ustav BiH, a Zastupnički dom Parlamenta FBiH donosi nekakve rezolucije, odnosno odluke i zaključke koji su mimo Ustava BiH", istaknuo je Vujičić.

Kopirati
Drag cursor here to close