We are the Love

Tisuće balona iz Sarajeva kao izraz solidarnosti s Idlibom u Siriji

Građani BiH znaju što je rat, znaju što su ratni zločini i od ključne je važnosti da barem pokažemo solidarnost.
Vijesti / Flash | 15. 06. 2019. u 16:16 Fena
Baloni solidarnosti

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tisuću balona danas je u Sarajevu pušteno u zrak kao izraz solidarnosti i podrške za Idlib u Siriji.

Međunarodna grupa aktivista “We are the Love” organizirala je u isto vrijeme skupove u 18 europskih gradova, među kojima i Sarajevo, s ciljem da se podsjeti na zločine koji se čine u Idlibu u Siriji, te da zahtijevaju konkretne poteze za zaustavljanje bombardiranja bolnica, škola i stradanje nevinih civila.

Foto: Fena / Tisuće balona kao  izraz solidarnosti i podrške za Idlib u Siriji

Ismail Ćidić, glasnogovornik kampanje „We are the Love“, kazao je da je u posljednjih šest tjedana u sirijskoj pokrajini Idlib, prema podacima UN-a, ubijen najmanje 231 civil, od čega 69 žena i 81 dijete.

''Zato smo se mi, međunarodni aktivisti okupljeni u kampanji “We are the Love”, odlučili poslati poruku solidarnosti za ubijene, nevine civile u sirijskoj pokrajini Idlib. Dakle, sve crvene granice su pređene. Bombardiranje škola, bolnica i ubijanje nedužnih civila se koristi kao strategija ratovanja i mi smatramo to apsolutno nedopustivim'', istaknuo je Ćidić.

Od međunarodne zajednice i relevantnih institucija, kako je dodao, traže tri stvari. Najprije, trajno zaustavljanje nasilja između svih zaraćenih strana, zatim otvaranje koridora kako bi humanitarna i druge vrste pomoći mogle doći do nedužnih civila, te da se počinioci svih ratnih zločina nađu pred međunarodnim tribunalima i da se protiv njih i drugih grupa uvedu sankcije.

Foto: Fena / Tisuće balona kao  izraz solidarnosti i podrške za Idlib u Siriji

''Građani BiH znaju što je rat, znaju što su ratni zločini i od ključne je važnosti da barem pokažemo solidarnost. Zato smo se okupili danas, kao i svi naši prijatelji iz 18 drugih gradova širom Europe, kako bismo pustili tisuću balona i iskazali podršku'', kazao je Ćidić dodajući da se još nekoliko gradova posljednjih dana prijavilo za tu kampanju.

Koordinator „We are the Love“ inicijative za BiH Esed Ivojević je kazao da je u pokrajini Idlib tri i po milijuna civila, žena i djece u okruženju i bez osnovnih namirnica za život, te da su izloženi svakodnevnom bombardiranju.

Foto: Fena / Tisuće balona kao  izraz solidarnosti i podrške za Idlib u Siriji

''Na ovaj način građani Sarajeva žele istaknuti svoje neslaganje s targetiranjem civila kao ratnog cilja i s te strane tražimo prekid neprijateljstava. Međutim, trenutno se na svjetskoj sceni malo što radi da se zaustave neprijateljstva i rat u Siriji koji traje već osam godina'', dodao je Ivojević.

U nedavnom intervjuu o Idlibu, asistentica generalnog tajnika UN–a Ursula Mueller izjavila je da ‘zlostavljana i ugrožena djeca, žene i muškarci računaju da će međunarodna zajednica poduzeti mjere da zaustavi jednu od najgorih tragedija u modernoj povijesti’.

Foto: Fena / Tisuće balona kao  izraz solidarnosti i podrške za Idlib u Siriji
Kopirati
Drag cursor here to close