Zahtjevi za azil

Njemačka ne obrađuje nove zahtjeve sirijskih izbjeglica

Njemačka prestala obrađivati nove zahtjeve za azil sirijskih izbjeglica
Vijesti / Svijet | 27. 04. 2019. u 16:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački  Savezni ured za migracije i izbjeglice (BAMF) prestao je obrađivati nove zahtjeve za azil sirijskih državljana, što upućuje na promjenu procjene sigurnosne situacije u Siriji i moguća vraćanja dijela sirijskih izbjeglica, prenose njemački mediji.

"Radi se o slučajevima koji se odlučuju na temelju smjernica BAMF-a koje bi uskoro mogle biti promijenjene", rekao je za Medijsku grupu Funke jedan neimenovani izvor u BAMF-u.

Nove smjernice

Pozadina promjene postupka su nove smjernice koje se u BAMF-u interno koriste od sredine ožujka, a očito upućuju na promjenu procjene sigurnosne situacije u Siriji.

Ministarstvo unutarnjih poslova, u čijoj nadležnosti je BAMF, procjenu sigurnosne situacije u Siriji donosi tek sljedeći tjedan, piše Hina.

Blokada donošenja rješenja odnosi se na one državljane Sirije koje uživaju ograničeni zaštitni status. Radi se osobama koje nisu dobile puni azil, ali ih je iz sigurnosno-humanitarnih razloga nemoguće protjerati u Siriju.

Ne postoji pouzdana zaštita

Ministri unutarnjih poslova njemačkih saveznih pokrajina su krajem prošle godine odlučili zabranu protjerivanja u Siriju produljiti do kraja lipnja. Tadašnja odluka bila je obrazložena tvrdnjom da ni u jednom dijelu Sirije ne postoji "opsežna, dugoročna i pouzdana zaštita" za progonjene osobe.

U jeku izbjegličke krize 2015. i 2016. u Njemačku je stiglo preko milijun izbjeglica iz Sirije.

Izbjeglička kriza u Njemačkoj promijenila je i politički krajobraz zemlje i potaknula rast popularnosti desno populističkih stranaka poput Alternative za Njemačku, koja trenutno uživa podršku oko 15 posto birača.

Kopirati
Drag cursor here to close