16 državljana

Tihaljina: Spriječeno krijumčarenje državljana Turske

Vijesti / Flash | 24. 02. 2021. u 12:16 Bljesak.info
Tihaljina: Spriječeno krijumčarenje državljana Turske

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Pripadnici Postrojbe granične policije Gorica, 24. veljače u kasnim satima, spriječili su krijumčarenje 16 državljana Republike Turske, iz smjera Ljubuškog u mjestu Tihaljina. Pripadnici PGP Gorica poduzimaju daljnje mjere i radnje na sprječavanju krijumčarenja ljudi na ovom području i razoktrivanju osoba uključenih u krijumčarenje u ovoj zoni odgovornosti", izjavila je za Bljesak.info glasnogovornica Granične policije BiH Franka Vican.

Podsjetimo, europska povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson kazala je prošli tjedan u Sarajevu kako Europska unija želi biti pouzdan partner Bosni i Hercegovini u svemu pa i u suočavanju s migrantskom krizom, ali je istaknula kako ta država mora pokazati da je u stanju kontrolirati te procese.

"Upravljanje migracijama je odgovornost država pa i BiH treba tako djelovati, a cijela zemlja mora podnijeti svoj dio tereta", izjavila je Johansson nakon sastanka s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom i njegovim zamjenicima.

Europska povjerenica to nije izravno kazala, no očevidno je aludirala na činjenicu da je većina ilegalnih migranata u BiH koncentrirana samo na sarajevskom i bihaćkom području, jer ih drugi dijelovi zemlje ne žele prihvatiti, a vlasti Republike Srpske ih redovito protjeruju na područje Federacije BiH.

Odrasla u multikulturalnom dijelu Švedske, u obitelji s posvojenom sestrom iz Koreje, Johansson je istaknula kako populisti koriste nedostatak zajedničke migrantske politike da "dramatiziraju" pitanje migracija.

"Migracije nisu kriza. To je normalno i događa se uvijek", kazala je Johansson u rujnu, naglasivši da u Europu godišnje stiže oko 2,5 milijuna legalnih i 140 tisuća ilegalnih migranata te kako Europa više nije u situaciji kao 2015. kad su na kontinent stizali milijuni izbjeglica.

Prema službenim procjenama u BiH se nalazi oko osam tisuća ilegalnih migranata.

Kopirati
Drag cursor here to close