Očekivanja

Tegeltija najavljuje stabilan sustav cijepljenja iako još nema plana

Tegeltija je kazao da se radi o prvoj, simboličnoj isporuci cjepiva Bosni i Hercegovini iz mehanizma Europske unije…
Vijesti / Flash | 04. 05. 2021. u 12:44 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Procijenjeno je da za 13.750.000 eura možemo nabaviti oko 900.000 doza cjepiva iz mehanizma Europske unije'', rekao je predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija tijekom primopredaje cjepiva protiv virusa "Covid-19" kompanije "BioNTech-Pfizer".

Tegeltija je kazao da se radi o prvoj, simboličnoj isporuci cjepiva Bosni i Hercegovini iz mehanizma Europske unije, te da će do kolovoza biti isporučeno ukupno 213.000 cjepiva, koje će svakog tjedna u određenim količinama dolaziti u BiH.

''Danas je stiglo prvih 10.000 cjepiva. Očekujemo uskoro sporazum za isporuku AstraZenece. U svibnju i lipnju očekujemo da će u BiH doći značajnije količine cjepiva, nešto više od 850.000. Ukoliko stignu 160.000 cjepiva koje je Vlada RS-a ugovorila iz Kine, do kraja drugog kvartala u BiH će stići ukupno oko milijun cjepiva'', rekao je Tegeltija.

Video: Tegeltija: BiH ulazi u stabilan sistem vakcinisanja građana

Ističe da je za BiH važan kontinuitet u isporuci cjepiva da bi se cijepljenje stanovništva moglo planirati. 

''Ostaje nam da s EU radimo na nabavci novih doza cjepiva, očekujemo da će entiteti nastaviti s nabavkom i ukoliko isporuka iz COVAX sustava bude tekla kako je planirano, siguran sam da BiH ulazi u stabilan sustav cijepljenja građana'', naveo je.

Dodao je da BiH ovim putem nabavlja cjepiva koje je odobrila Europska agencija za lijekove, te da s obzirom da se radi o svojevrsnoj pomoći BiH, za Brčko će biti izdvojeno 2,5 posto, dok će entiteti podijeliti cjepiva u omjeru 62 naspram 38 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close