Klaster

Sve više mladih Hercegovaca zarazilo se koronavirusom u Makarskoj

Pomoćnik ministra za javno zdravlje Federalnog ministarstva zdravstva, Goran Čerkez rekao je u četvrtak kako se u Bosnu i Hercegovinu ponovno 'uvoze' novi slučajevi zaraze koronavirusom.
Vijesti / Flash | 21. 08. 2020. u 18:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve veći broj mladih osoba s područje Hercegovine posljednjih dana zarazilo se koronavirusom u Makarskoj, tijekom ljetovanja.

Upravo je Splitsko-dalmatinska županija, prema podacima Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, jedna od županija koja ima najveći broj zaraženih osoba koronavirusa.

Mladi koji su, unatoč svim epidemiološkim uputama, odlučili se zabaviti u Dalmaciji, zarazili su se virusom te vratili u domovinu. Noćni klub u kojem je, navodno, i osoblje bilo zaraženo je odlučio zatvoriti svoja vrata.

U Županiji Zapadnohercegovačkoj, tvrdi epidemiologinja Andrea Jurić, mladi koji su stigli s mora su evidentirani kao jedan od klastera.

''Definitivno postoji klaster vezano za povratak mladih s mora iz Makarske. Pored svih ostalih klastera koje imamo, i pored lokalnog prijenosa te pored blagdana Velike Gospe koji je nedavno bio ovdje na području naše županije, očekujemo veliki broj oboljelih u sljedećim danima'', kazala je u četvrtak za Novu BH Jurić.

Pomoćnik ministra za javno zdravlje Federalnog ministarstva zdravstva, Goran Čerkez rekao je u četvrtak kako se u Bosnu i Hercegovinu ponovno 'uvoze' novi slučajevi zaraze koronavirusom.

''Mnogo smo čuli kako se virusi importirali iz Bosne i Hercegovine u nekim sredinama, evo ja ću sada reći da imamo i mi importe virusa ponovno. Radi se o importima virusa iz Republike Hrvatske sa mora, dijelom ljudi koji su zaraženi u diskoteci u Makarskoj'', naveo je Čerkez.

Ponovio je kako pandemija nema granica te dodao kako će ''jesen, za nas, svakako biti izazov''.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije Krizni stožer Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije (HBŽ) donio je u petak naredbu kojom se zabranjuje rad noćnih klubova na području te županije.

Na opasnost zaraze u Hrvatskoj ukazali su i zemlje čiji državljani su se, također nakon odmora u Dalmaciji, vratili zaraženi koronavirusom. Slovenija i Velika Britanija su tako Hrvatsku smjestili na crveni popis, gdje će se po povratku u domovinu morati ići u karantenu.

Osim noćnih klubova, velik broj slučajeva zaraze virusom javlja se i u svatovima u Hercegovini. Održavanje svadbi, kao i drugih proslava, također je novom naredbom zabranjeno u HBŽ-u. Istu odluku još razmatra ŽZH, dok se u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, osim šturih podataka u dnevnim informacijama Kriznog stožera, nisu mnogo izjašnjavali o ničemu.

Hrvatski epidemiolog Krunoslav Capak u petak je kazao kako se svadbena slavlja iz Hrvatske sele u Hercegovinu i preporučio građanima da to izbjegavaju.

Inače, na području HNŽ-a, HBŽ-a i ŽZH-a trenutno je, prema podacima portala Federalnog ministarstva zdravstva, 687 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, a do sada je od posljedica zaraze preminulo 27 osoba.

Kopirati
Drag cursor here to close