Zaraza

Capak: Svadbe se iz Hrvatske sele u Hercegovinu, to treba izbjegavati

"Ima i inventivnih događaja na terenu, da se mladi sele u kafiće, restorane koji rade duže i na neka druga mjesta, što nije dobro'', kazao je
Vijesti / Flash | 21. 08. 2020. u 16:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nacionalni stožer civilne zaštite Republike Hrvatske u petak je održao konferenciju za medije. Stožer je na konferenciji objavio da u posljednja 24 sata imamo rekordnih 265 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

O situaciji s koronavirusom je potom govorio Krunoslav Capak, javlja Index.

U nekim županijama imaju velike brojke, Splitsko-dalmatinska, Grad Zagreb, Šibensko-kninska.

“S milijun ljudi i otvorenim aktivnostima su ove povećane brojke zadnjih dana bile očekivane. Jako je važno da, kad sezona završi, pri povratku na kontinent mladi koji su bili u rizičnim situacijama izbjegavaju kontakte sa starijima i općenito da se bolest ne prenosi dalje. S noćnim klubovima smo prije tjedan dana uveli nekoliko mjera s kojima mislimo da smo riješili situaciju", rekao je i potom progovorio o, kako kaže, inventivnim događajima.

"Ima i inventivnih događaja na terenu, da se mladi sele u kafiće, restorane koji rade duže i na neka druga mjesta, što nije dobro. Mi smo ovime što smo ograničili rad htjeli smanjiti ono što su inspekcije najavljivale, da su svi do ponoći okej, a nakon ponoći zbog opuštanja i opuštajućih tvari se događaju situacije u kojima se korona lakše prenosi pa apeliramo na sve da se to izbjegava jer nam to povećava ovu brojku", rekao je i progovorio potom o vjenčanjima u Hercegovini.

"Ima inventivnih događaja u smislu odlaska na svadbu u Hercegovinu, gdje su vjenčanja jeftinija u velikim salonima, što treba izbjegavati. Sljedećih dana ćemo okupiti predstavnike lokalnih stožera i s njima dogovoriti aktivnosti”, rekao je Capak i najavio da će lokalni stožeri donositi lokalne mjere za određene objekte ili smanjivanja okupljanja, piše Index.

Imotski donosi nove mjere

Na sastanku Stožera civilne zaštite Grada Imotskoga i stožera općina Imotske krajine donesene su zajedničke mjere u povodu trenutne epidemiološke situacije u krajini. One će se proslijediti na više razine i po njihovu prihvaćanju stupit će na snagu.

Radi se o sljedećim mjerama: na svadbama ograničiti broj osoba na 50, dopustiti rad ugostiteljskih objekata iz skupine 'barovi' i skupine 'bistroi' samo na otvorenim terasama, a zabraniti rad u zatvorenom dijelu objekta, sahrane obavljati bez iskazivanja sućuti ožalošćenima.

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja djeluju kao izletišta i pružaju ugostiteljske usluge ograničiti na pružanje usluga skupinama s do 20 osoba, a ostale proslave obilježavati isključivo u krugu obitelji u skupini s do 20 osoba.

Foto: PR / Sastanak stožera civilne zaštite Imotskog

Trajanje mjera određeno je na 14 dana, u mogućnost produljenja.

Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Imotskoga dr. Vice Čikeš još jednom poziva na odgovornost. „Dokažimo da smo odgovorni i disciplinirani te da poštujemo svoje bližnje“, rekao je.

Gradonačelnik Ivan Budalić u svom izlaganju naglasio ozbiljnost trenutne situacije.

''Pred nama je neizvjesno razdoblje u kojemu se moramo ponašati odgovorno. Imotska krajina je nerazdvojiva cjelina, koja je povezana na mnoge načine. Sve nas to obavezuje na disciplinirano ponašanje'', izjavio je gradonačelnik Imotskoga Ivan Budalić.

Dodao je kako trenutna situacija nije prihvatljiva te da stožeri jedinica lokalne samouprave mogu puno napraviti.

Od 10. srpnja u Imotskoj krajini evidentirano je 130 pozitivnih osoba, od kojih je oko 90% na kućnom liječenju i imaju lakše oblike bolesti.

Kopirati
Drag cursor here to close