Spora administracija

Strancu za odobrenje boravka u BiH treba ''brdo papira'' i puno vremena

Stranci u našoj državi bez vize mogu boraviti najviše 90 dana, a svaki dan koji prelazi taj rok mora biti odobren od strane Službe za poslove sa strancima BiH.
Vijesti / Flash | 26. 08. 2019. u 13:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da bi strancu bio odobren boravak u BiH potrebno je ''brdo papira'', puno vremena i još više strpljenja.

Tako bi se ukratko mogao opisati proces dobivanja dozvole za boravak u Bosni i Hercegovini.

Stranci u našoj državi bez vize mogu boraviti najviše 90 dana, a svaki dan koji prelazi taj rok mora biti odobren od strane Službe za poslove sa strancima BiH.

Inače, po dolasku u BiH strani državljani su obavezni prijaviti boravište Službi za poslove sa strancima – Terenskim centrima ili nadležnoj organizacijskoj jedinici Ministarstva unutarnjih poslova kako bi nakon ispunjenja ove zakonske obaveze mogli steći određena prava, a samim tim izbjeći propisane sankcije za nepoštivanje važećih zakonskih propisa na teritoriji Bosne i Hercegovine. To znači, kada vam dođe rođak iz Njemačke ili bilo koje druge zemlje na godišnji odmor - on se mora prijaviti u MUP, odnosno osoba kod koje boravi mora prijaviti da kod njih boravi stranac.

Ovaj proces nije toliko kompliciran, međutim problemi počinju kada stranac zatraži dozvolu za boravak u BiH.

Služba za poslove sa strancima boravak dijeli na privremeni i stalni. Privremeni je u trajanju od godine dana, a stalni je u trajanju od pet godina.

Upravo tu vrstu boravka zatražila je žena koja je iz Europske unije došla u Bosnu i Hercegovinu na osnovu ''spajanja obitelji'', odnosno života sa suprugom koji živi i radi u BiH.

Spor i dugotrajan proces

''Cijeli proces kao proces je spor. Treba vam dosta dokumenata, koje morate ovjeriti na različitim lokacijama, i onda na to gubite dosta vremena'', počinje razgovor za Bljesak.info žena kojoj je nakon tri mjeseca odobren boravak u BiH.

Ističe kako su je iz Službe za poslove sa strancima obavijestili da je privremeni boravak pravo boravka stranca u BiH u vremenu do jedne godine, a stalni boravak je pravo na boravak stranca u BiH u neograničenom vremenu. To znači da će ona nakon godinu dana ponovno morati podnijeti zahtjev za odobrenje privremenog borava u BiH, i tako pet godina zaredom, dok joj odobre stalni boravak, koji opet nije stalan, nego u roku od pet godina.

''Papirologija nas je ubila. Predali smo više od 20 dokumenata ovjerenih na više mjesta, a cijeli proces - od predavanja zahtjeva do dobivanja naljepnice za boravak u BiH, trajao je duže od tri mjeseca'', govori nam naša sugovornica.

Ističe i koje su sve dokumente morali prikupit te kako su imali nedoumica kada je u pitanju zdravstveno osiguranje te određeni dokumenti koje od zdravstvenih ustanova traži Služba za poslove sa strancima.

Puno papira i pečata

'' Pored 150 KM takse, zahtjeva za odobrenje boravka, fotografije i fotokopije putovnice, trebate još dosta dokumenata. Potreban vam je vjenčani list, potom uvjerenje o državljanstvu državljanina BiH kod kojeg stranac boravi, potvrda o prebivalištu državjjanina BiH, izjava o životu u zajedničkom domaćinstvu, dokaz o sredstvima za izdržavanje uz garantnu izjavu, ljekarsko uvjerenje, dokaz o osiguranom zdravstvenom osiguranju u BiH, potvrda – uvjerenje da se protiv stranca ne vodi kazneni postupak, potvrda – uvjerenje da stranac nije kažnjavan za kazneno  djelo koju izdaje nadležni organ države, dokaz o nevođenju kaznenog postupka i dokaz o osiguranom smještaju u BiH'', govori naša sugovornica. 

Napominje kako svi strani dokumenti moraju biti prevedeni na jedan od jezika koji su u službenoj upotrebi u BiH, a svi navedeni dokazi se prilažu u orginalu ili ovjerenoj kopiji.

Kada smo sugvornicu upitali s čime su imali najviše problema, kaže da su to zdravstveni dokumenti.

Nelogičnosti

''Kako je moj suprug zaposleni u jednoj tvrtki iz Mostara, moje liječničko osiguranje išlo je preko njega. Zbunjujuća je činjenica da vam Služba za poslove sa strancima traži dokument o zdravstvenom osiguranju, dok vam istovremeno Zavod za zdravstveno osiguranje traži dokument kojim vam je odobren boravak u BiH. Potom slijedi izdavanje privremenog matičnog broja...'', dodaje.

Kaže da je dosta vremena trebalo i do dobivanja dokumenta da stranac ne boluje od bolesti opasnih po zdravlje BiH.

''Kada dobijete zdravstvenu iskaznicu morate otići u Dom zdravlja u vašem gradu u kojemu vam daju uputnicu da u SKB Mostar izvadite nalaze koji bi potvrdili da ne bolujete od bolesti opasnih po BiH'', kaže naša sugovornica.

''Na kraju, sve dokumente morali smo ovjeriti u Općini, neke kod notara, ići nekoliko puta u Dom zdravlja, SKB Mostar, potom u više navrata u ured Službe sa strancima... Uzme vam sve to zajedno dosta vremena, i na kraju kad sve završite morate čekati naljepnicu jer se one rade tek kad Služba prikupi dovoljan broj zahtjeva za izdavanje. To sve zajedno traje tri do četiri mjeseca'', zaključuje naša sugovornica.

Ograničenje izlaska iz BiH za dobivanje stalne dozvole

Tek nakon pet godina naša sugovornica moći će tražiti dopuštenje za stalni boravak u BiH. Stalni boravak može se odobriti strancu pod uvjetima da na osnovu odobrenja privremenog boravka neprekidno boravi na teritoriji BiH najmanje pet godina prije podnošenja zahtjeva za odobrenje stalnog boravka, raspolaže dovoljnim i redovnim sredstvima za izdržavanje, ima osiguran odgovarajući smještaj, ima osigurano zdravstveno osiguranje, poznaje jedan od jezika i pisama u službenoj upotrebi u BiH i da se protiv njega ne vodi kazneni postupak i da nije kažnjavan za kazneno djelo, što se dokazuje potvrdom koju je izdao nadležni organ države gdje ima uobičajeno mjesto boravka koja nije starija od šest mjeseci od dana podnošenja zahtjeva.

Smatra se da je stranac neprekidno boravio u BiH i ako je u razdoblju od pet godina izbivao iz BiH višekratno do 10 mjeseci ukupno ili jednokratno šest mjeseci.

To znači da će naša sugovornica iz ove priče izvan države moći boraviti maksimalno dva mjeseca godišnje ukoliko želi podnijeti zahtjev za stalnim boravkom u BiH.

Razlozi za odobrenje boravka u BiH

- brak sa državljaninom
- vanbračna zajednica stranca sa državljaninom BiH
- spajanje obitelji
- obrazovanje
- rad po osnovu izdane radne dozvole
- rad bez radne dozvole
- liječenje ili rehabilitacija
- boravak u staračkom domu
- boravak iz humanitarnih razloga
- boravak zasnovan na međunarodnom ugovoru čija je BiH ugovorna strana
- boravak iz drugih opravdanih razloga
- vlasništvo na nepokretnoj imovini u BiH.

Zakonom su propisane kategorije stranaca koji mogu podnijeti zahtjev za odobrenje ili produženje privremenog boravka po osnovu rada bez radne dozvole:

- ključna lica
- osnivači gospodarskog društva, odnosno poduzeća sa sjedištem u BiH 
- sveučilišni profesori i znanstvenici
- stručnjaci, nastavnici, predavači stranih kulturnih i obrazovnih institucija
- civilni i vojni službenici vlada drugih država koji u BiH dolaze da rade na osnovu ugovora o suradnji s organima BiH 
- članovi znanstvenih međunarodnih misija, koji obavljaju istraživanje u BiH koje je odobrilo Vijeće ministara BiH 
- predstavnici vjerskih zajednica registriranih u BiH dok obavljaju posao vezan isključivo za vjersku službu 
- strani dopisnici akreditirani u BiH ili izvještači stranih medija 
- umjetnici, tehničko osoblje, autori i izvođači
- stranci koji, na osnovu ugovora s Vijećem ministara BiH, Ministarstvom obrane BiH, Ministarstvom pravde BiH ili Ministarstvom sigurnosti BiH, obavljaju poslove za potrebe obrane, pravnog sustava ili sigurnosti države ili se stručno usavršavaju u tim oblastima
- stranci koji u BiH dolaze radi učešća na sportskim i šahovskim priredbama
- stručnjaci u oblasti zaštite kulturne baštine, bibliotekarstva i arhivistike
- stranci koje je uputio strani poslodavac, a koji omogućavaju stručno usavršavanje i obuku licima zaposlenim kod fizičkih ili pravnih lica sa sjedištem u BiH
- stranci koji su angažirani  radi stručnog usavršavanja ili obuke
- stranci koji obavljaju poslove vezane za isporuku, montažu i servis strojeva ili
- stranci koji sudjeluju na organiziranim stručnim skupovima i seminarima
- stranci koji sudjeluju na sajamskim ili izložbenim priredbama na kojima izlaže njihov poslodavac 
- stranci zaposleni u cirkusima ili zabavnim parkovima
- stranci koji su angažirani na projektima značajnim za BiH ako su kao stručnjaci ili ključna lica značajna za realizaciju projekta
- stranci koji borave u svrhu volonterskog rada u humanitarnim organizacijama, udruženjima građana ili fondacijama
- liječnici koji se po pozivu zdravstvene ustanove u BiH angažiraju za obavljanje specijalističkih pregleda i drugih medicinskih usluga.

Kopirati
Drag cursor here to close