Kordić i ostali

Tajna snimka predaje ključeva - Suđenje za zloupotrebe u mostarskoj službi za poslove sa strancima

Prezentirana je jedna od snimki kojom Tužiteljstvo nastoji dokazati krivnju Borisa Kordića i Josipa Kvesića za organizirani kriminal
Vijesti / Flash | 08. 04. 2019. u 20:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku suđenja bivšim zaposlenicima Službe za poslove sa strancima u Mostaru, Tužiteljstvo BiH je prezentiralo video-snimku predaje ključeva objekta u Međugorju.

Prezentirana je jedna od snimki kojom Tužiteljstvo nastoji dokazati krivnju Borisa Kordića i Josipa Kvesića za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja i iznuđivanje novca od talijanskih državljana radi preuzimanja upravljanja hotelom u Međugorju i nezakonitog stjecanja koristi.

Prema optužnici, Kordić je bio šef Terenskog ureda Službe za poslove sa strancima u Mostaru, a Kvesić inspektor.

Na snimci od 4. veljače 2014. godine, Angela Croce govori Vlatki Puljić da će joj dati ključeve jednog dijela objekta, a da će sutra dobiti i od drugog dijela. Razgovaraju kako će napraviti aneks ugovora o stvarima koje su preuzete, kao i o drugim detaljima u vezi s primopredajom, piše BIRN.

Puljić je bila optužena u ovom predmetu, i nakon priznanja krivnje osuđena je na godinu zatvora.

Osim puštanja ovog 12-minutnog snimka, ročište je proteklo u raspravi o određenim pitanjima, prigovorima i puštanju dijelova snimaka bez puno sadržaja.

Tužiteljstvo je na početku nastavilo puštati snimak sa sastanka u hotelu “Ero” u Mostaru, što je započelo na prošlom ročištu. U preostalom dijelu Croce i Puljić stoje ispred hotela i čekaju prijevoz.

Obrana je insistirala da se pusti ovaj dio, nakon čega je sudac Goran Radević pitao što je bio smisao toga. Optuženi Kvesić je kazao da je “bitno da se vidi tko snima”.

Tužitelj Kasim Halilčević je nakon toga predložio puštanje trećeg dijela snimka u vezi sa sastankom u hotelu “Ero”, iako nije bio siguran što se na njemu nalazi.

Kada se ispostavilo da su snimljene Puljić i Croce kako hodaju ulicom i sjedaju u automobil, tužitelj je rekao da odustaje od ovog snimke. Sudac Radević je kazao da Obrana, ako inzistira, može predložiti ova snimka kada bude izvodila svoje dokaze.

Tužilac je također odustao od nekih ranije predloženih dijelova u vezi sa sastancima, djelomično i zbog lošeg tona.

U izjašnjenju na dva tajno snimljena sastanka, Kordićev branilac Ragib Hadžić je ponovio prigovore na njihovu zakonitost.

“Što se tiče njihovog sadržaja, vidjeli smo da je angažiranje informanta bilo promašaj. Iz materijala nismo vidjeli ništa kompromitirajuće, da su Kordić i Kvesić nekoga ucjenjivali, prijetili ili isticali svoju službu”, rekao je Hadžić.

Kordić je prigovorio da nema dijelova koje je tužitelj isticao kada je tražio da mu bude određen pritvor.

Tužitelj Haličević je potom predložio prezentiranje tri snimka sastanke optuženih i drugih kod advokata radi sačinjavanja ugovora o zakupu spornog objekta. Obrane su prigovorile da bi to bilo nezakonito jer se radi o razgovorima koji spadaju u domenu odvjetničke tajne.

Vijeće je prihvatilo te prigovore i odbilo puštanje snimaka iz odvjetničkog ureda. Radević je kazao da je Vijeće začuđeno takvim prijelogom s obzirom na povjerljivu prirodu advokatske profesije, piše BIRN.

Potom je tužitelj predložio prezentiranje dvije snimke s istog događaja, primopredaje ključeva. Objašnjeno je da su dvije osobe snimale taj susret – osim Angele Croce i prevoditelj – a sve zbog boljeg snimanja razgovora.

Ta informacija je izazvala nove prigovore Obrana, uz navode da prevoditelj nije spomenut ni u jednoj sudskoj naredbi. Po odluci Radevića, puštena je snimka koju je zabilježila informantica Croce, a o puštanju druge snimke odlučit će nakon što izvrši uvid u sudsku naredbu za posebne istražne radnje.

Suđenje se nastavlja 15. travnja.

Kopirati
Drag cursor here to close