Sigurnost građana

Slučaj 'Opine': Grad neće ostati prekriženih ruku

''Doznao sam da ima ružnih stvari koje se događaju u naselju Opine, a isključivo su vezane za ljude koji nisu stacionarno iz ovog grada, a koji prave određene napade, džeparenja, prošenja, krađe, otuđivanje željeza'', rekao je Bešlić.
Vijesti / Flash | 04. 09. 2018. u 11:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ono što se dogodilo u Opinama, sigurno ne možemo gledati skrštenih ruku. Želim inicirati svim institucijama kako da dođemo do poboljšanog sigurnosnog stanja u gradu Mostaru'', rekao je gradonačelnik Grada Mostara Ljubo Bešlić na sastanku koji je održan u utorak u Gradskoj vijećnici.

Sastanak je održan na poziv gradonačelnika Grada Mostara Ljube Bešlića na temu poduzimanja neophodnih aktivnosti u vezi inicijative Udruženja građana naselja Opine i drugih, a potaknuti zadnjim nemilim događajem gdje je došlo do teških tjelesnih ozljeda jednog mještanina spomenutog naselja, kao i ugrožavanja sigurnosti života, zaštite okoliša i povratka normalnom življenju.

''Doznao sam da ima ružnih stvari koje se događaju u naselju Opine, a isključivo su vezane za ljude koji nisu stacionarno iz ovog grada, a koji prave određene napade, džeparenja, prošenja, krađe, otuđivanje željeza'', rekao je Bešlić.

Rekao je kako se u Mostaru kao turističkom gradu svakodnevno događaju slučajevi džeparenja, napadi na turiste, otimanja torbica, te kako to sve daje lošu sliku o Mostaru.   

Predložio je da se postavi određeni sustav koji može zadovoljiti sigurnosne aspekte građana. Podsjetio je kako se grad s ovim problemom suočava već duže vrijeme.

''Gospodarstvenici imaju problema u objektima ili ne mogu mirno spavati ili mirno raditi.  Ovo nije jednostavno riješiti, trebat će nam mnogo vremena'', rekao je Bešlić i naveo kako je Grad poduzeo prve korake, te poslao inspekciju na teren.

Nije problem samo u Opinama

Ismet Kodro, predsjednik Udruženje građana Opine, rekao je kako u problemu nisu samo stanovnici Opina, nego i svi koji borave u Starom gradu, ali i na Željezničkoj stanici.  

''Počelo je sa sitnim provokacijama, uznemiravanje  žena, djevojaka, a kasnije je krenulo s ozbiljnijim krađama.  Nastojali smo ostati mirni. Danonoćno paljenje  plastike i guma nam ne da spavati i živjeti, plus njihove svađe, tučnjave, galame, da bi sve kulmuniralo teškim ozljedama jednog od mještana naselja Opine'', rekao je Kodro.

Kodro je rekao kako je zabilježen trend kampovanja osoba koje nisu iz Mostara i za koje se ne zna odakle dolaze.

''Jedan novi trend je kampovanje.  To su osobe koje nisu s područja Mostara i koje su primijećene na dva lokaliteta na parkingu u naselju Opine i parkingu kod Željezničke stanice. Tu smo često mogli vidjeti razapete šatore'', rekao je Kodro.

Kodro je rekao kako kombi doveze nekoliko žena i djece koji idu dalje prositi po gradu Mostaru.

''Da ne bi netko shvatio pogrešno naša inicijativa nije uperena niti protiv jedne populacije. Tražimo da se riješi problem ljudi koji nisu iz Mostara, a koji se bave  kriminalnim radnjama, prosjačenjem, navođenjem na prostituciju'', rekao je Kodro.

''Inzistirat ćemo na institucionalnom i zakonskom rješavanju, po meni vrlo ozbiljnog problema, koji može eskalirati. Problem se mora što hitnije rješavati. Sve one koji nemaju adresu boravka u Mostaru treba ih vratiti na njihovu adresu. Osobe koje imaju kriminalni dosje policija treba staviti pod veću kontrolu'', rekao je Kodro.

Policija izlazi na teren

Iz policije je rečeno kako su na svaki poziv građana iz Opina izašla na teren.

''Policija uvijek izlazi na lice mjesta poduzima, a poduzimat će i dalje sve zakonom predviđene mjere i radnje'', rekao je inspektor MUP-a HNŽ-a Ranko Anić.

Iz policije je rečeno kako su u Opinama zabilježene krađe, te jedan slučaj napada na stanovnika Opina. 

Na sastanak u Gradskoj vijećnici su pozvani predstavnici Državne agencija za istrage i zaštitu SIPA, obavještajno sigurnosna  agencija BiH OSA, Služba za poslove sa strancima BIH, Skupštine HNŽ, ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ, Ministarstvo unutarnjih poslova HNŽ, i Centra za socijalni rad Grada Mostara. 

Kopirati
Drag cursor here to close