Mostarsko naselje prosvjeduje

Opine na nogama: Izloženi smo krađama, napadima i seksualnim uznemiravanjima

Stanovnici Opina na poziv UG Opine okupili da bi izrazili svoje nezadovoljstvo i frustracije neradom nadležnih institucija koje ili ne znaju ili ne žele da riješe ovaj problem.
Vijesti / Crna Kronika | 15. 08. 2018. u 09:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stanovnici mostarskog naselja Opine okupili su se kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo zbog napada Roma na mještane.

Naime, prije nekoliko dana napadnut je njihov sugrađanin koji je zadobio teške tjelesne ozljede. Mještani za sve krive Rome.

Kako kažu  u priopćenju ''stanovnici Opina su već dvije godine izloženi krađama, seksualnim uznemiravanjima djece i žena, paljenjem guma tijekom noći i slično''.

Foto: UG Opine / Mještani su nezadovoljni 

''Stanovnici Opina na poziv UG Opine okupili da bi izrazili svoje nezadovoljstvo i frustracije neradom nadležnih institucija koje ili ne znaju ili ne žele da riješe ovaj problem. Atmosfera koja vlada među građanima neodoljivo podsjeća na onu iz ožujka 1992. godine i prijeti da eskalira'', navodi se u priopćenju Udruženja građana Opine.

Kako navodi Udruženje u priopćenju ''kap koja je prelila čašu je pokušaj ubojstva sugrađanina''.

Napad na Mehu Volodera

''U mostarskom naselju Opine u utorak 7.8.2018. godine dogodio se pokušaj ubojstva Mehe Volodera, oca dvoje djece i demobiliziranog borca ARBIH zaposlenog u lokalnoj građevinskoj kompaniji. Naime, vraćajući se sa posla, putem kojim svakodnevno prolazi do svoje kuće, Volodera je napala grupa Roma te su mu nanijeli teške ozljede u predjelu glave zbog kojih se Voloder i sedam dana poslije nalazi u komi. O Mehi svi sugrađani i susjedi imaju samo riječi hvale kao čestitom i radinom čovjeku. Napadnut je od strane Roma koji su naselili skladište koje je u vlasništvu poznatog gospodarstvenika Joze Lijanovića'', navodi se u priopćenju.

''Po navodima supruge pretučenog Volodera koja je istim putem naišla vraćajući se sa posla, te ga je prva pronašla razbijene glave ležeći na zemlji u prisustvu dvojice Roma, pozvala je Hitnu pomoć i policiju, te je Meho prebačen u bolnicu 'dr. Safet Mujić' u Mostaru. Indikativno je da je jedan od dvojice policajaca izjavio pred liječnicima na upit što se dogodilo oštećenom, da je Meho pao sa skele, iako nigdje u blizini nije bilo skele. Tek naknadnom reakcijom liječnika, koji su utvrdili da ozljeda nije mogla nastati na taj način nego jakim udarcem tupim predmetom u predjelu glave, i na pritisak obitelji, izvršilo se vještačenje koje je dokazalo navode liječnika'', dodaje Udruženje građana Opine.

Foto: UG Opine / Održan je skup u Opinama

Kako navode u priopćenju ''naknadnom reakcijom policije privedene su dvije osobe romske nacionalnosti koje se trenutno nalazi u pritvoru i za koje postoji opravdana sumnja da su počinile navedeno djelo''.

Poziv institucija u pomoć

Iz Udruženja građana Opine tvrde kako problemi s Romima traju već godinama.

''Problemi sa Romima koji su dovedeni u Mostar iz svih krajeva Bosne i Hercegovine i šire traje već godinama, posebno u ljetnom periodu, u vrijeme turističke sezone. Rome u Mostar privlače i otpadi sekundarnih sirovina koji se nalaze neposredno pored naselja Opine i velikog broja motela na magistralnoj cesti M-17. Većina dovedenih Roma ne posjeduju nikakav identifikacijski dokument'', navodi se u priopćenju Udruženja građana Opine.

Foto: UG Opine / Skup u Opinama

UG Opine je pozvalo na institucionalno rješavanje problema te upućuje dopis svim relevantnim nadležnim institucijama da riješe problem i spriječe eventualne nerede između lokalnog stanovništva i dovedenih Roma. Sastanku je pored većeg broja predstavnika mostarskih udruženja prisustvovao i predstavnik domicilnih mostarskih Roma Ćazim Lulić te je naglasio da dovedeni Romi iz drugih krajeva predstavljaju problem i za mostarske Rome.

Policija radi na slučaju

Povodom ovog slučaja kontaktirali smo i MUP Hercegovačko - neretvanske županije. Iako su iz Udruženja rekli kako policija nije zabilježila napad na Volodera, iz policije su nam rekli kako rade na slučaju.

''Upoznati smo s ovim slučajem. Privedene su neke osobe koje su osumnjičene da su počinile kazneno djelo nad M.V. On je nakon događaja hospitaliziran, te se nalazi u bolnici. Nakon provedenih istražnih radnji zajedno s Tužiteljstvom odredit će se kvalifikacija kaznenog djela'', rekao je za Bljesak.info Ljudevit Marić.

Kopirati
Drag cursor here to close