Čelnici VSTV-a

Skinuti sa popisa: Tegeltija i Jukić ne idu na studijsko putovanje u Pariz

U prilogu ovog dopisa se nalazi i novi, reducirani popis putnika u Pariz koji će, od 8. do 12. srpnja sudjelovati na studijskom putovanju.
Vijesti / Flash | 24. 06. 2019. u 15:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čelnici VSTV-a Milan Tegeltija i Ružica Jukić skinuti su sa spiska sudionika studijskog putovanja u Pariz, koje je organizirala Europska unija u okviru projekta EU4Justice.

U Francusku neće ići ni glavna državna tužiteljica Gordana Tadić, Odlučeno je da Tužiteljstvo BiH zastupa tužitelj specijaliziran za financijski kriminal i korupciju, dok će druga tužiteljstva zastupati glavni tužitelji, piše Žurnal.

"Nakon konsultacija sa Izaslanstvom Europske unije zaključili smo da se prvo mora organizirati sastanak na tehničkoj razini", piše u dopisu koji je stigao u VSTV.

U prilogu ovog dopisa se nalazi i novi, reducirani popis putnika u Pariz koji će, od 8. do 12. srpnja sudjelovati na studijskom putovanju.

U svibnju ove godine VSTV-u je dostavljen popis nositelja pravosudnih funkcija koje bi trebale putovati u Pariz. Prvi na popisu je bio predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, a onda su redom navedeni potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić, član VSTV-a Mahmut Švraka, direktor Tajništva VSTV-a Admir Suljagić, zamjenik direktora Tajništva Hajro Posković, glavna disciplinska tužiteljica Alena Kurspahić, te zamjenik glavne disciplinske tužiteljice Mirza Hadžiomerović.

Početkom lipnja, pak, nakon izbijanja afere "Potkivanje" čiji je glavni akter Milan Tegeltija, na adresu VSTV-a je stigao novi spisak, uz obrazloženje da se prvo mora organizirati sastanak na tehničkoj razini, te da će visoki dužnosnici tek sljedeće godine uzeti sudjelovanje u ovom projektu. Milana Tegeltije i Ružice Jukić više nema na popisu.

Član VSTV-a Mahmut Švraka koji je jedan od potpisnika pisma kojim četiri člana VSTV-a traže raspravu o Tegeltijinoj odgovornosti ostao je na popisu putnika. Admir Suljagić i Hajro Posković, također, nisu uklonjeni. Tu je i Mirza Hadžiomerović, zamjenik šefa Ureda disciplinskog tužitelja, te glavni tužitelji iz Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona i glavni tužitelj Brčko Distrikta. Kada je u pitanju Tužilaštvo BiH, za razliku od županijske razine, glavna tužiteljica Gordana Tadić nije pozvana. Poziv je stigao na državnog tužitelja koji je specijaliziran za financijski kriminal i korupciju, piše Žurnal.

Kako navodi Žurnal, s prvobitnog spiska su izbrisani Milan Tegeltija i Ružica Jukić, dok je na spisak, naknadno, uvršten Tomislav Ljubić, glavni tužitelj Županijskog tužiteljstva Tuzla koji je proteklih dana bio oštar kritičar rada Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. Upravo su Tegeltija i Ružica Jukić bili veliki protivnici imenovanja Tomislava Ljubića na ovu poziciju, te su u konačnici i glasali protiv njegovog imenovanja. Nakon otvorenog sukoba Ljubić se našao na spisku učesnika studijskog putovanja, dok su Tegeltija i Jukić uklonjeni uz obrazloženje da se projekt provodi na tehničkoj razini.

Kopirati
Drag cursor here to close