Izaslanstvo EU

Sattler traži hitno zatvaranje Vučjaka

''Na sastancima s gradonačelnikom, premijerom i članovima Vlade, te policijskim komesarom tražio sam hitno zatvaranje privremenog prihvatnog kampa na Vučjaku.''
Vijesti / Flash | 05. 11. 2019. u 14:28 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini Johan Sattler, prilikom današnje posjete Bihaću, predao je 11 novih vozila za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK), ali i na sastancima sa predstavnicima gradske i kantonalne vlasti tražio hitno zatvaranje privremenog prihvatnog kampa na Vučjaku.

''Osigurali smo 11 novih vozila za policijske službenike i sa ovom aktivnošću podrška Europske unije u BiH dosegla je iznos od 36 milijuna KM. Sredstva su naravno osigurana za rješavanje problema i izazova koji dolaze s migrantskom krizom. Naravno, ne idu sva za zbrinjavanje migranata i izbjeglica, nego se značajna sredstava usmjeravaju i za podršku lokalnim zajednicama'', istaknuo je šef Izaslanstva Europske unije u BiH Johan Sattler.

Naglasio je i zahtjev koji je na današnjim sastancima uputio predstavnicima lokalne i kantonalne vlasti.

''Na sastancima s gradonačelnikom, premijerom i članovima Vlade, te policijskim komesarom tražio sam hitno zatvaranje privremenog prihvatnog kampa na Vučjaku. Ta lokacija je neuvjetna i neprihvatljiva kada su u pitanju higijenski aspekti, a da ne spominjem blizinu miniranih područja '', naglasio je Sattlera.

Na današnjim sastancima prezentiran je i stav Europske unije o eventualnom skorašnjem zatvaranju prihvatnih centara Bira i Miral. Rečeno je kako je to neizvodivo u kratkom vremenskom periodu, s obzirom da ugovori o korištenju prostora ističu 15. studenog.

Kantonalni premijer Mustafa Ružnić zahvalio je za podršku Europske unije, ali i ponovio određene stavove Operativne grupe za situaciju s migrantima u USK.

''Samo zahvaljujući podršci Europske unije i međunarodnih organizacija, nismo sami u ovoj situaciji. Zato moram ponovo apelirati i na nadležne državne institucije da se uključe u rješavanje problema. Učinit ćemo sve da izmjestimo ljude s Vučjaka, jer nismo ni mi sretni tamošnjim uvjetima, ali isto tako moram ponoviti da mi ostajemo pri stavu o potrebi izmještanja migranata i izbjeglica iz gradskih središta. Neophodna nam je koordinacija svih sudionika u procesu i rasterećivanje Unsko-sanskog kantona'', poručio je Ružnić.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić još jednom je ponudio lokaciju Lipa, koja je u gradskom vlasništvu, te najavio sutrašnju vanrednu sjednicu Gradskog vijeća.

''Tu sam lokaciju davno ponudio, međutim predstavnicima međunarodnih organizacija nije odgovarala zbog udaljenosti od grada i nemogućnosti osiguranja servisa. Mi ćemo na sutrašnjoj vanrednoj sjednici pokušati dobiti suglasnost Gradskog vijeća, tako da imamo i službenu odluku. Tu se relativno brzo mogu osigurati struja i voda, odnosno sve neophodnosti za kamp, tako da nam se ne može spočitavati kako ne nudimo adekvatne lokacije u državnom vlasništvu'', kazao je gradonačelnik Fazlić.

Svi akteri današnjih sastanaka konstatirali su kako je neprihvatljivo da Unsko-sanski kanton gotovo sam nosi teret migracijskog procesa, te da je krajnje vrijeme za adekvatnu reakciju nadležnih organa državne i entitetskih vlasti.

Kopirati
Drag cursor here to close