Bihać

Ipak osigurana voda za migrante na Vučjaku

Ovoj odluci prethodila je odluka gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića, da novcem iz gradskog proračuna prestane financirat opsluživanje potreba privremenog prihvatnog centra na Vučjaku.
Vijesti / Flash | 21. 10. 2019. u 17:04 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Županijska uprava Civilne zaštite Unsko-sanske županije (USŽ) financirat će do kraja godine snabdijevanje pitkom vodom i odvoz smeća iz privremenog prihvatnog centra na Vučjaku kod Bihaća, potvrđeno je u ponedjeljak na sastanku Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom u ovoj županiji

''Svjesni težine situacije, financirat ćemo snabdijevanje pitkom vodom i odvoz smeća iz kampa na Vučjaku do kraja godine. Očekujemo zahtjev iz Gradske uprave Bihaća i bez obzira na potrebni iznos, na raspolaganju smo u punom kapacitetu“, rekao je direktor antonalne uprave Civilne zaštite USK Dževad Livaković.

Ovoj odluci prethodila je odluka gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića da novcem iz gradskog proračuna prestane financirat opsluživanje potreba privremenog prihvatnog centra na Vučjaku.

''Samo ponavljam ono što sam više puta rekao, mi ne možemo sami brinuti o tim ljudima. Proračunom građana Bihaća upravlja gradonačelnik i ja smatram da više ne možemo izdvajati sredstva za potrebe kampa. Dvije godine se sami nosimo s ovim problemom, a neprestano od svih drugih dobijamo samo lekcije o humanosti. Ukoliko neko ima adekvatno rješenje i novac, dobrodošao je'', konstatirao je gradonačelnik Fazlić.

Ministarstvo unutarnjih poslova USK prezentiralo je i precizne podatke o trenutačnoj sigurnosnoj situaciji, s naglaskom da je samo u ovoj godini na području županije evidentirano 36.323 migranta i izbjeglice.

''Migranti su u prvih devet mjeseci ove godine počinili 168 kaznenih djela. Evidentirali smo i oko 300 narušavanja javnog reda i mira, te 690 incidentnih situacija. Od 36.323 evidentirana migranta na području županije samo u ovoj godini, više od 17.000 ih je ovamo došlo Talgo vlakom Željeznica Federacije BiH. Uprkos tome svemu, policijski službenici nadljudskim naporima i dalje u potpunosti kontroliraju sigurnosni aspekt ove situacije“, naglasio je županijski ministar unutarnjih poslova Nermin Kljajić.

Zbog ovih podataka, sa sastanka je ponovo upućen apel Željeznicama Federacije BiH i federalnom premijeru Fadilu Novaliću da barem privremeno suspenduju vozne linije Sarajevo - Bihać i Tuzla - Bihać.

Među zaključcima Operativne grupe i ovaj put se izdvaja onaj o neophodnosti zatvaranja privremenih centara Bira i Miral, odnosno izmještanja ovih ljudi izvan gradskih - naseljenih područja. Također, lokacija Medeno Polje još jednom je apostrofirana kao vjerojatno jedino moguće rješenje problema, odnosno formiranje adekvatnog kampa u koji će biti izmještena većina migranata koji trenutačno borave u Bihaću, Cazinu i Velikoj Kladuši.

Bira i Miral trebaju biti zatvoreni 15. studenog

Završen je sastanak Operativne skupine za upravljanje migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu u Bihaću.

Prihvatni centri Bira i Miral bit će zatvoreni 15. studenog, a nova lokacija za migrante trebala bi biti Medeno polje.

Zatražit će od Vlade FBiH da suspendira željezničke linije Sarajevo-Bihać i Tuzla-Bihać. Tim linijama je , kažu iz vlade USK, došlo oko 18 tisuća migranata.

Civilna zaštita Bihaća će uplatiti 50 tisuća maraka kako bi se nastavila distribucija vode i odvoz smeća.

Podsjetimo, grad je prestao da plaća isporuku vode i odvoz otpada za privremeni prihvatni kamp “Vučjak”.

Iz Crvenog križa je rečeno da će nastaviti da isporučuju kuhane obroke izbjeglicama i migrantima na ovom području.

Kopirati
Drag cursor here to close