Vijeće sigurnosti UN-a

Rusija i Kina traže ukidanje visokog predstavnika u BiH

''Bosna i Hercegovina mora ispuniti posebne kriterije koje je utvrdilo Vijeće za provedbu mira kako bi izašla iz međunarodnog nadzora. Sada je vrijeme za ponovni fokus i djelovanje na ispunjavanju ove agende.''
Vijesti / Flash | 14. 07. 2021. u 22:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija i Kina otišle su korak dalje od samog kritikovanja visokog predstavnika u BiH te predložile rezolucije Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija kojom bi se odmah oduzela ovlaštenja visokom predstavniku u BiH.

U nacrtu rezolucije navodi se da ovlasti dane visokom predstavniku na konferenciji o provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma 1997. godine više nisu potrebne s obzirom na napredak koji su postigle političke stranke u BiH. Nacrt je u srijedu dobio Associated Press, prenosi Avaz.

Što je potrebno da se izađe iz međunarodnog nadzora?

Rezolucija podržava imenovanje visokog predstavnika Christiana Schmidta do 31. srpnja 2022. godine kad je po njoj predviđeno zatvaranje Ureda visokog predstavnika, piše Washington Post.

Veleposlanici Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, međunarodnog tijela koje je vodilo mirovni proces u Bosni i Hercegovini, službeno su imenovali Schmidta za sljedećeg visokog predstavnika 27. svibnja, podsjeća američki list. On bi trebao preuzeti funkciju 1. kolovoza nakon odlaska Austrijanca Valentina Inzka, koji je bio na dužnosti 12 godina.

Kako Avaz prenosi, Rusija se nije složila s imenovanjem Schmidta i dugo je tražila ukidanje pozicije visokog predstavnika, ali i postavlja pitanje hoće li Vijeće sigurnosti UN-a, koje nije bilo uključeno u Daytonski sporazum, imati moć zatvoriti Ured visokog predstavnika.

Na posljednjem sastanku Vijeća sigurnosti u svibnju, američka veleposlanica Linda Thomas Greenfield naglasila je ključnu ulogu visokog predstavnika u praćenju i podršci civilnih aspekata Daytonskog sporazuma.

''Bosna i Hercegovina mora ispuniti posebne kriterije koje je utvrdilo Vijeće za provedbu mira kako bi izašla iz međunarodnog nadzora. Sada je vrijeme za ponovni fokus i djelovanje na ispunjavanju ove agende. To znači, prije svega, suzbijanje raširene korupcije koja prijeti vladavini zakona u Bosni i Hercegovini'' - rekla je.

Velika Britanija i Francuska pružile podršku visokom predstavniku

Ukazala je na "korumpirane političare, sudstvo pod političkim uticajem, javne institucije koji promoviraju osobne ili stranačke interese i državna poduzeća kojima je prioritet pokroviteljstvo kojim omogućavaju napredovanje korupcije i potiču egzodus mladih u zemlje u kojima imaju veće mogućnosti.

Zamjenica britanske političke koordinatorice Alice Jacobs nazvala je polemiku oko mirnog razlaza BiH, koju su promovrali bosanski Srbi, stvarnom prijetnjom miru i stabilnosti koja podriva Daytonski sporazum.

''Ured visokog predstavnika i njegova upotreba izvršnih ovlasti, ako to situacija bude zahtijevala, i dalje imaju punu podršku Velike Britanije'' - rekla je Jacobs.

Zamjenica francuske veleposlanice u UN-u Nathalie Broadhurst izjavila je na sastanku Vijeća 4. svibnja da bilo kakvo zastupanje i propagiranje podjela i nacionalistički i secesionistički diskurs ili retorika koja izaziva mogućnost rata nisu prihvatljivi.

Kopirati
Drag cursor here to close