Naše društvo

Rok do nove godine: Spremaju se tužbe zbog mostarskog smeća

''Poslat ćemo i vrlo jasnu poruku ovim ljudima da nisu dostojni živjeti s nama u Mostaru i živjeti s našim ljudima koji borave i rade u nepovoljnom ambijentu...''
Vijesti / Flash | 07. 11. 2017. u 12:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radi mostarkog smeća podignut će se kaznene prijave protiv Ljube Bešlića, Izudina Šahovića, Omera Pajića i Stjepana Šaravanje, rečeno je na konferenciji za medije mreže nevladinih organizacija ''Naše društvo'', koje smatraju navedenu četvorku odgovornima za malverzacije i nepravilnosti u poslovanju mostarskih komunalnih poduzeća.

Četiri odgovorna čovjeka

''Oni su četiri čovjeka koji su potpisali svaku isplatu i svaki dokument. Odnosno, oni su ti koji zakonom nemaju potrebne dokumente, koje smo od njih tražili da nam dostave. Poslat ćemo i vrlo jasnu poruku ovim ljudima da nisu dostojni živjeti s nama u Mostaru i živjeti s našim ljudima koji borave i rade u nepovoljnom ambijentu, oni nisu dostojni naših umirovljenika koji su napravili ovaj grad i nisu dostojni živjet s nama'', rekao je na konferenciji Marin Bago, napominjući da mreža nevladinih organizacija traži od Grada ono što građanima pripada zakonom, a to su transparentne informacije.

''Mi imamo problem da ugovori, koji se po zakonu trebaju potpisivati svake godine, nisu potpisani već godinama te se posao obavlja nelegalno. Uputit ćemo zahtjev Gradskoj upravi da do nove godine, što je zakonska norma, donesu Plan zajedničke komunalne potrošnje, zatim operativni i dinamički plan za 2018. godinu, jer želimo imati javno što kada i kako se čisti.  Tražimo i operativni dinamički plan za 2016. godinu i mjesečne račune s pratećim rekapitulacijama, znamo stanje na terenu i nevjerojatno je da Mostar za zelene površine potroši koliko i Banja Luka'', dodao je Bago, napominjući da su dosad spomenuti potpisali papire u vrijednosti od 67 milijuna maraka.

Na konferenciji je dodano da traže komunalne dnevnike, popis djelatnika i platne liste.

Rok do kraja godine

''Ako ovo ne dobijemo do kraja ove godine, podignut ćemo kaznene prijave protiv odgovornih osoba u gradu koji potpisuju te papire. Ovim putem pozivamo i pravnu državu da reagira, ili ih ne interesira ova oblast?!'', kazao je Bago na konferenciji.

Podsjetimo, mreža Naše društvo, je početkom ljeta pokušala komunicirati s nadležnim institucijama u ovom gradu o stvarima koje se odnose na komunalne aktivnosti, djelovanje i poslove, pa je set pitanja otišao na adrese gradonačelnika, nadležnih odjela pri Gradskoj upravi, te komunalnim poduzećima. Odgovori su stigli nakon reakcije upraviteljske inspekcije HNŽ-a, dok Federalni upravitelj kojem za postupke odgovaraju javna poduzeća nisu odgovorili, rekao je Husein Oručević na konferenciji. Ranije smo kroz anketiranje Mostaraca izdvojene četiri oblasti koje smatraju prioritetnim za grad, a riječ je o zelenim površinama, urbanizmu i građenju, imovinsko-pravnim odnosima i privredi. Naše društvo od Gradske uprave zbog toga je zatražilo zajednički plan potrošnje za 2017.

Zatražen je i katastar zelenih površina, a nadležni odjel, Udruzi je potvrdio da nemaju katastar, što pomišlenju Udurge  nema smila.

''Odgovorima od Grada nismo zadovoljni. Bolje da ih nisu nikako poslali, jer su odgovori nepotpuni'', kazao je Oručević, ponavljajući Bagine riječe da komunalne djelatnosti nemaju potpisan ugovor ni s Gradskom upravom, ni s građanima.

Upiti su upućivani i poduzećima Komunalno i Komos, ali ni tamo Naše društvo, kako kažu, nije dobilo odgovore. Iz Komunalnog su naknadno naveli da im upiti nisu stigli, dok su ih iz Komosa uputili na Sud, napominjući da je poduzeće pod stečajem.

Što su rekli iz Parkova

Naše društvo navodi kako iz Parkova nije dobilo odgovor, ali Bljesak.info je tragajući za informacijama koje je iznijela ova mreža ranije dobio odgovore iz Parkova.

Podsjetimo, tada nam je iz ''Parkova rečeno da Grad Mostar nikada nije poslao novi plan rada Javnom poduzeću 'Parkovi'.Naime, sporni plan zajedničke komunalne potrošnje posljednji put dobili 2008. godine, po kojem i danas rade, a to je utvrdila i revizija poduzeća.

Tada je rečeno iz Parkova kako bi se, što se tiče održavanja zelenila, trebalo raditi po planu koji se radi za svaku godinu, a koji se veže za proračun i predviđena sredstva.

''Zadnji program koji smo formalno dobili u pismenoj formi od Grada je bio za 2008. godinu. Poslije toga nismo dobili niti jedan od njih. Da ne bi bilo kontradiktornosti, mi se ograđujemo, Komunalno poduzeće je plan možda i dobilo, ali mi nismo. A poslovi koji se obavljaju svaki mjesec pišu se u dnevnike rada. U tim dnevnicima je upisano što se i gdje uradilo taj dan na kojoj površini, kolika satnica… i taj svaki dan ovjerava nadzor ispred Gradske Uprave i šef Komunalne iz Gradske Uprave'', pojasnio je tada direktor parkova Dragan Krtalić, koji je novinarima Bljeska pokazao sve dnevnike rada i plan.

Dodao je tada kako na osnovu ovjerenih dnevnika i potpisa, 'Parkovi' rade mjesečne rekapitulacije. To su izračunata sredstva koja 'Parkovi' naplate za taj mjesec po gradskim područjima.

''Grad nama daje potpis i ovjeru za dnevni, odnosno mjesečni posao koji smo uradili. Mi tad račun ispostavljamo i oni nam sredstva prebacuju u tom iznosu. Ja nemam informaciju ni papir da je za zelenilo predviđeno 1,2 milijuna, kako se iznosi u javnosti. Možda i jeste, ali nama to službeno nije dostavljeno'', kaže Kartalić.

Kopirati
Drag cursor here to close