Tko je kriv?

Iz mostarskih Parkova otvoreno: Nemamo plan, žele nas uništiti zbog lokacije

Gospodarstvo / Novac | 14. 09. 2017. u 12:18 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Grad Mostar nikada nije poslao novi plan rada Javnom poduzeću 'Parkovi', od spominjanih milijuna mi smo dobili 228 tisuća KM, a cijela hajka na poduzeće vodi se zbog toga što je nekom atraktivna lokacija zgrade ovog poduzeća''.

Rekao je to u razgovoru za Bljesak.info Dragan Krtalić, v.d. direktora J.P. 'Parkovi', odgovarajući na upit povodom iznesenih tvrdnji o kriminalu u mostarskim komunalnim djelatnostima i prozivanju odgovornih.

Naime, mreža nevladinih organizacija 'Naše društvo' iznijela je tvrdnje kako zbog kriminala u ovoj oblasti netko mora u zatvor, te da se ne zna gdje ide novac i da ne postoji plan zajedničke komunalne potrošnje. No, iz Parkova kažu kako postoji druga strana medalje, a to je da se sustavno godinama pokušava srozati poduzeće radi atraktivne lokacije zgrade te da iznesene optužbe treba adresirati na druge adrese.

Plan dobili prije devet godina

Krtalić kaže su J.P. 'Parkovi' sporni plan zajedničke komunalne potrošnje posljednji put dobili 2008. godine, po kojem i danas rade, a to je utvrdila i revizija poduzeća.

Kaže kako bi se, što se tiče održavanja zelenila, trebalo raditi po planu koji se radi za svaku godinu, koji se veže za proračun i predviđena sredstva.

''Zadnji program koji smo formalno dobili u pismenoj formi od Grada je bio za 2008. godinu. Poslije toga nismo dobili niti jedan od njih. Da ne bi bilo kontradiktornosti, mi se ograđujemo, Komunalno poduzeće je plan možda i dobilo, ali mi nismo. A poslovi koji se obavljaju svaki mjesec pišu se u dnevnike rada. U tim dnevnicima je upisano što se i gdje uradilo taj dan na kojoj površini, kolika satnica… i taj svaki dan ovjerava nadzor ispred Gradske Uprave i šef Komunalne iz Gradske Uprave'', pojasnio je Krtalić.

Dodao je kako na osnovu ovjerenih dnevnika i potpisa, 'Parkovi' rade mjesečne rekapitulacije. To su izračunata sredstva koja 'Parkovi' naplate za taj mjesec po gradskim područjima.

''Grad nama daje potpis i ovjeru za dnevni, odnosno mjesečni posao koji smo uradili. Mi tad račun ispostavljamo i oni nam sredstva prebacuju u tom iznosu. Ja nemam informaciju ni papir da je za zelenilo predviđeno 1,2 milijuna, kako se iznosi u javnosti. Možda i jeste, ali nama to službeno nije dostavljeno'', kaže Kartalić.

J.P. 'Parkovi', kako nam je objašnjeno, rade po cijenama koje je Gradsko vijeće odredilo 2008. godine, te se od tada do danas nijedna cijena po četvornom metru, komadu ili satu se nije promijenila. Iako su se povećale površine koje se moraju uređivati.

Cijenama 'ubijaju' poduzeće

Na spomenutoj konferenciji iznesene su optužbe oko nepoznanice gdje završava neutrošeni novac, a Krtalić kaže da neutrošeni novac ide na rebalans te da s njim ponovno upravlja Grad.

Ističe kako je jedan od glavnih problema ovog poduzeća deponiranje otpada, koji je, kako kaže Krtalić, neisplativ. Tvrdi kako će nerealne cijene deponiranja dovesti do propasti ovog poduzeća.

''Što se tiče odvoza komunalnog otpada, raspolažemo s 12 komunalnih vozila s komplet posadom, što smatramo da je na površini koju održavamo sasvim dovoljno uz uvjet da se građani ponašaju po komunalnom redu, a posebnu zamjerku imamo na taj dio, jer sve pored kontejnera i u kontejnere baca građevinski otpad, šut-materijali….'', kaže Krtalić.

''Nama su se do sada cijene deponiranja tri puta mijenjale. Mi građanima, unatoč svim tim promjenama cijena deponiranja, držimo konstantnu cijenu od 2.50 KM po članu obitelji. Ja primam odvoz komunalnog otpada gdje nam se plaća 65 posto, mi imamo 35 posto neplatiša'', kaže Krtalić.

Objasnio je da 'Parkovi' i za te neplatiše moraju odvesti smeće, platiti deponiju, kuvertirati račun, odnijeti im i platiti za njih PDV, a cijene deponiranja smeća su 29 KM + 5 KM ekološke pristojbe.

''Dakle, cijena deponiranja smeća je 29 KM + 5 KM pristojbe, gdje je cijena u odvoza konstanta 2 KM, u postotcima to je 48 posto mi plaćamo deponiji, a nama ide 52 posto; pod uvjetom da imamo 100 posto naplativost, a nama je naplativost 65 posto i to će nas dovesti do kolapsa i uništenja poduzeća'', kazao je Krtalić.

Podsjetio je da se 2005. godine deponiranje plaćalo 55 KM, 2007. godine deponiranje je 25 KM, pa se 2008. godine donosi odluka da je deponiranje 29 KM + 5 KM pristojbe za ekologiju što je 34 KM. Procjena J.P. 'Parkovi' da bi realna cijena deponiranja trebala biti 13,8 KM.

''Sve se ide do te mjere da se takvim nerealnim cijenama deponiranja, a uvijek držimo socijalnu cijenu, dovede do uništenja poduzeća. Ne radi se o malom iznosu deponiranja mi vozimo oko 1200 tona'', kaže Krtalić, koji navodi kako netko želi uništiti poduzeće radi atraktivne lokacije.

Krtalić se nadovezao i na raniju priču jedinstvenog komunalnog poduzeća, koje je formirano 2006. godine.

''Za dvije godine, od dana osnivanja, trebalo se osposobiti da od dva poduzeća 'Komos' i J.P. 'Parkovi', profunkcionira jedinstveno komunalno poduzeće. Takvim nerealiziranim projektom J.P. 'Parkovi' su izgubili poslove kafilerijske službe, izgubili smo održavanje prometnica, horizontalne i vertikalne signalizacije. Ostalo nam je održavanje higijene u gradu, odvoz komunalnog otpada i održavanje zelenih javnih površina'', objasnio je Krtalić.

Plan donosi gradonačelnik

Podsjećamo, iz Službe za komunalne poslove i okoliš Odjela za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske Grada Mostara, za portal Bljesak.info su rekli kako program održavanja zajedničke komunalne potrošnje donosi od prestanka rada Gradskog vijeća gradonačelnik Grada Mostara.

Kako su nam rekli navedeno, ''programom se utvrđuju vrste poslova, visina potrebnih sredstava, kao i raspored sredstava za svaku vrstu poslova pojedinačno i po namjenama, po cijenama utvrđenim od strane Gradskog vijeća''.

Iz Službe navode kako se, sukladno tom Programu, ''sa svakim davateljem komunalne usluge potpisuje poseban (godišnji) ugovor'', te da, u slučaju da ''nakon isteka važećeg novi Program ne bude donesen i ne bude potpisan novi ugovor, davatelj komunalne usluge je dužan nastaviti obavljati sve poslove predviđene prethodnim Programom i Ugovorom''.

Podsjećamo, izvršena je revizija poduzeća u kojem se navodi kako, uz kršenja javnih nabavki, 'Parkovi' uistinu nemaju uvid u Plan po kojem bi trebali raditi. Krtalić je rekao kako su 2013. godine predlagali novi plan, ali da na njega iz Grada nikada nisu odgovorili.

Kopirati
Drag cursor here to close