Nadzor prometa

RENATA te promatra - postavljat će se nove kamere u HNŽ-u

Ovaj sustav putem 12 kamera nadzire promet na području grada Mostara, a u sljedećem razdoblju planira se instalacija dodatnih kamera u Mostaru te Neumu, Stocu, Čapljini, Jablanici, Prozor-Rami, Konjicu i Čitluku.
Vijesti / Flash | 28. 10. 2020. u 10:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo unutarnjih poslova  Hercegovačko-neretvanske županije obavijestilo je građane da je pušten u rad video-analitički sistem ''RENATA''.

Ovaj sustav putem 12 kamera nadzire promet na području grada Mostara, a u sljedećem razdoblju planira se instalacija dodatnih kamera u Mostaru te Neumu, Stocu, Čapljini, Jablanici, Prozor-Rami, Konjicu i Čitluku.



''Renata'' je video-analitički sustav koji omogućuje automatizirani nadzor svake registarske pločice (otkud i sam naziv Renata: REgistar NAcionalnih TAblica) koja prođe kontrolnom točkom te kroz integraciju s policijskom bazom podataka, pruža provjeru u realnom  vremenu prepoznate  registracijske pločice u različitim bazama podataka:

  • baza (ne) registriranih vozila,
  • ukradenih vozila i ukradenih/izgubljenih registarskih pločica,
  • baza vozila s počinjenim prekršajem
  • baza sumnjivih vozila


Sistem ''RENATA'' je razvijen od strane prtivatne tvrtke iz Mostara, a nabavljen i implementiran  kroz javne nabave pred kraj 2019. godine.

''Sistem je uspješno testiran, završena je obuka korisnika, te možemo reći da sistem uspješno radi. Zbog pandemije korona virusa odgođeno je slanje obavijesti o prekršiteljima, a razdoblje stanja nesreće od 16.03.2020. do 31.05.2020 godine neće biti uzet u razmatranje. Sa slanjem obavijesti o prekršiteljima Ministarstvo će početi ovih dana (obavijest se šalje vlasniku vozila koje je počinilo prekršaj)'', navodi se iz MUP-a HNŽ-a.

MUP HNŽ je, tvrde, u ovoj godini dobio i značajna sredstva kroz IPA projekte u kojima su uspješno sudjelovali zaposlenici Odjela za Informatiku MUP-a HNŽ.

''Donacijom smo dobili 2 servera za sistem 'RENATA' i druge policijske  evidencije, 20 računala, 1 SAN storage za pohranjivanje podataka sa SAN switch uređajem, 6 firewall komunikacijskih uređaja, 3 upravljiva switcha, 4 UPS uređaja snage 6kW, 5 kamera i 10 mobilnih uređaja za sistem ''RENATA''.

Foto: MUPHNŽ  / Renata

Ova donacija je iskorištena za instaliranje i puštanje u rad sistema ''RENATA'' u PU Čapljina na području grada Čapljine gdje je instalirana i puštena u rad 1 kamera'', navode iz MUP-a.

U  sljeećem razdoblju, navode, planirana  je  instalacija  dodatnih  kamera  koje  će  pokriti gradove: Neum, Stolac, Čapljina,  Jablanica, Prozor-Rama, Konjic, Čitluk, kao i dodatne kamere u gradu Mostaru.

''Uz postojeći video-nadzorni sustav  instaliran u  gradu Mostaru, video-analitički sistem 'RENATA'  će zasigurno biti od velike koristi u svakodnevnom radu policije u evidentiranju prekršaja, kaznenih djela, a sve u cilju podizanja razine sigurnosti građana'', rečeno je iz MUP-a.

U sljedećem razdoblju planirana je nabava radara i uvezivanje sa sistemom 'RENATA' koji će  omogućiti i sankcioniranje prekršitelja  sa vozilima stranih registarskih oznaka, što do sada nije bilo moguće, a značajno će povećati sigurnost prometa i smanjiti broj prometnih nesreća. Sistem  'RENATA' ima mogućnost i nadogradnje instalacijom kamera za prepoznavanje lica, te će Ministarstvo u skoroj budućnosti težiti da realizira i ovaj projekt koji je od ogromnog značaja za sigurnost građana i čini snažan alat u radu svake moderne policije.

Video: U posjeti Operativnom centru PU Mostar 2018. godine
Kopirati
Drag cursor here to close