Tko zna?

MUP HNŽ-a postavlja nove kamere i radare, iako ne zna gdje

Popis lokacija MUP HNŽ-a od tri policijske uprave na području županije potražuje već više od četiri mjeseca.
AutoMoto / Flash | 07. 01. 2020. u 15:22 Ma. M.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije (MUP HNŽ) postavlja nove kamere i radare, no lokacije na kojima će biti postavljeni još su uvijek nepoznate jer ni ministarstvo od nižih policijskih razina u županiji još uvijek nije dobilo odgovor na to pitanje.

Naime, županijski MUP raspisao je tendere za nabavku uređaja za nadzor i kontrolu vozila u prometu te uspostavu video-analitičkog sustava. Od istog ministarstva zatražili smo informaciju na kojim će novim lokacijama biti postavljene.

Šef odsjeka za odnose s javnošću MUP-a, Ljudevit Marić, potvrdio nam je da o lokacijama novih kamera i radara odlučuju policijske uprave od kojih je i samo ministarstvo, na naš upit, tražilo da dostave popis lokacija.

Popis lokacija MUP HNŽ-a od tri policijske uprave na području županije potražuje već više od četiri mjeseca.

Osim što čini se, vodstvo ministarstva ne zna gdje će biti postavljena nova oprema koja bi punila njihov proračun, nisu imali mnogo uspjeha i s tenderom.

Nakon što je u kolovozu raspisan tender za nabavu uređaja za nadzor i kontrolu vozila, isti je pao, nakon čega je ponovno raspisan te je na koncu odluka o odgovarajućem ponuđaču donijeta 20. prosinca.

 

Tender je poništen zbog ''dokazivih razloga koji su izvan kontrole ugovornog tijela i koji se nisu mogli predvidjeti u vrijeme pokretanja postupka javne nabave''. 

''Odabrani ponuditelj je propustio da u zakonskom roku, a nakon prijema Odluke o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja,  dostavi ugovornom tijelu tražene dokaze (original ili ovjerenu kopiju) za ispunjenje uvjeta iz člana 49. Zakona o javnim nabavama'', stoji u obrazloženju poništenog tendera. Pod tim članom, navedeno je u zakonu, da u postupku javne nabavke robe ugovorni organ može zahtijevati jedan ili više dokaza o tehničkoj i profesionalnoj sposobnosti ponuđača.

Video: U posjeti Operativnom centru PU Mostar

Ipak, kao najpovoljniji ponuđač izabrana je širokobriješka Agencija Kamir d.o.o. za skoro 100 tisuća maraka.

Javna nabavka informacijskog sustava i opreme za uspostavu video-analitičkog sustava MUP-a, koja je raspisana u kolovozu, lakše je prošla. Nju je za 150 tisuća maraka dobila tvrtka Katarina d.o.o. iz Mostara, objavljeno je na Portalu javnih nabavki.

Jedno je sigurno, nove kamere i radari stižu na hercegovačkih ulica, a samo oni koji se pridržavaju prometnih propisa neće strahovati od tih kontrola.

Iako, kako se čini, policija nije sigurna gdje će sa radarima i kamerama oni koji se pridržavaju prometnih propisa ne trebaju se bojati njihovog postavljanja.

Kopirati
Drag cursor here to close