Nastavak prosvjeda

Radnici Aluminija se povlače u tvornicu

Radnici još nisu dobili nikakve informacije o sudbini tvornice te još uvijek stoji ona odluka da je prva minuta srijede 10. srpnja 2019. zadnja minuta Aluminija.
Vijesti / Flash | 09. 07. 2019. u 20:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radnici Aluminija povući će se u tvornicu nakon što je policija razbila blokadu u Salakovcu.

Kako je potvrđeno portalu Bljesak.info, radnici još nisu dobili nikakve informacije o sudbini tvornice te još uvijek stoji ona odluka da je prva minuta srijede 10. srpnja 2019. zadnja minuta Aluminija.

Podsjetimo, nakon četverostane blokade magistralne ceste M-17 u mjestu Salakovac kod Mostara, specijalna policija razbila je prosvjede radnika Aluminija.

Tijekom intervencije došlo je i do sukoba policije i radnika.

Kako su potvrdili iz MUP-a HNŽ-a oko 19.45 sati uporabom sile je deblokirana magistralna prometnica kod tunela Salakovca kod Mostara. Nekoliko radnika Aluminija se protivilo akciji policije, pa su uklonjeni ali pri tome nije bilo ozlijeđenih osoba.

Promet na ovoj dionici normaliziran je oko 20.00 sati.

Boris Vican, izvršni direktor za tehničke poslove i razvoj, izjavio je da će večerašnji prekid struje u ponoć značiti kraj za mostarski Aluminij.

"Struja trenutno nije osigurana. Mi nemamo nikakve informacije osim da je Nezavisni operator sistema u BiH poslao dopis u kojem se navodi da će obavijestiti Elektroprijenos da nije prijavljen vozni red za večeras od 12 sati u ponoć. Elektroprijenos će dobiti nalog da nas ugasi", kazao je Vican, poručivši da će to značiti kraj za Aluminij.

Radnici su u utorak oko 15.00 sati blokirali najvažniju prometnicu u BiH zbog čega su se stvorile goleme kolone vozila duge više kilometara. Veliki broj građana prosvjedovao je zbog blokade.

Ranije tijekom dana radnici Aluminija su zapriječili prometnicu M-17 južno od Mostara.

Točno u ponoć Aluminij ostaje bez napajanja električnom energijom, a to znači propast pogona Elektrolize koji se više nikada neće moći pokrenuti zbog složenog tehnološkog procesa proizvodnje za čije gašenja treba najmanje dva mjeseca i dodatnih 25 milijuna eura.

Aluminij zapošljava oko 900 radnika, kompanija je imala godišnji promet od 320 milijuna maraka, a oko 20 posto kapaciteta Luke Ploče je vezano uz ovu kompaniju. Hrvatska vlada je suvlasnik 12 posto, a najveći dioničar je Vlada Federacije BiH s udjelom od 44 posto, dok su mali dioničari radnici također suvlasnici 44 posto udjela.

Podsjećamo, zbog visokih cijena električne energije Aluminij nekoliko zadnjih godina posluje s gubitkom. Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 milijuna maraka, od čega se više od pola odnosi na dug za potrošenu električnu energiju.

Kopirati
Drag cursor here to close