Nema više

Ovo su zadnji sati: Aluminij se gasi, radnici na cesti

Radnici Aluminija blokirali su magistralni put M-17 u blizini tunela Salakovac nakon što su jutros blokirali skoro četiri sata tu prometnicu južno od Mostara.
Gospodarstvo / Tvrtke | 09. 07. 2019. u 15:38 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nismo uspjeli do 14 sati osigurati nastavak isporuke električne energije za Aluminij i večeras u ponoć se Aluminij gasi'', potvrdio je direktor ovog poduzeća Dražen Pandža.

Radnici Aluminija blokirali su magistralni put M-17 u blizini tunela Salakovac nakon što su jutros blokirali skoro četiri sata tu prometnicu južno od Mostara.

Kako je potvrđeno za portal Bljesak.info, radnici će blokirati promet sve do ponoći kada je predviđeno gašenje mostarske tvornice.

Nagađalo se i o blokadama zgrade federalnih institucija i središnjice HDZ-a BiH u Mostaru ali se od toga odustalo.

Aluminij je dobio pismo u kojem ga se obavještava o isključenju s naponske mreže, a radnike su obišli Nevenko Herceg i Ljubo Bešlić, premijer HNŽ-a i mostarski gradonačelnik.

Iako je nastao potpuni kaos u prometu te kilometarske kolone, radnici propuštaju vozila sa starcima i malom djecom.

Bešlić je rekao kako mu je federalni premijer Fadil Novalić rekao kako će sjednica Vlade Federacije BiH o Aluminiju biti održana u petak.

Kako nam je potvrđeno, Aluminij je dobio pismo od Nezavisnog operatora sistema (NOS) u kojem stoji kako će im struja biti isključena danas što znači da bi ovo mogao biti konačan kraj poduzeća koje se, bez novog opskrbljivača struje, a njega službeno još nema, pogoni gase u ponoć.

Pero Bebek, predsjednik Skupštine sindikata Aluminija, rekao je kako radnici nemaju potpunu sliku.

''Direktori su rekli da od toga nema ništa. Jelka (Milićević, ministrica financija F BiH, op.a.) je izjavila da nikakve izvanredne sjednice neće biti i da možemo komotno ići'', rekao je Bebek. Naglasio je kako im doprinosi nisu uplaćeni 16 mjeseci.

Stajalište Vlade FBiH je da se mora naći strateški partner za mostarsku kompaniju. Nakon što su u ponedjeljak propali pregovori sa švicarskim Glencorom, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je da Vlada FBiH nastavlja pregovore s drugim potencijalnim investitorima.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je u ponedjeljak, nakon sastanka s predstavnicima Glencora, kako se ta tvrtka povukla iz pregovora te dodao da Vlada FBiH nastavlja pregovore s drugim potencijalnim investitorima.

Podsjećamo, zbog visokih cijena električne energije Aluminij nekoliko zadnjih godina posluje s gubitkom. Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 milijuna maraka, od čega se više od pola odnosi na dug za potrošenu električnu energiju.

Kopirati
Drag cursor here to close