Rističević podnio

Predložena rezolucija o Srebrenici u Skupštini Srbije

U Prijedlogu rezolucije se navodi da Skupština osuđuje sve zločine u i oko Srebrenice od 1992. do 1995, negiranje počinjenih zločina.
Vijesti / Flash | 18. 06. 2021. u 13:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Narodni zastupnik Marijan Rističević podnio je Skupštini Srbije Prijedlog rezolucije o zločinima u i oko Srebrenice od 1992. do 1995. godine, s prijedlogom da se donese po hitnom postupku, priopćeno je iz parlamenta.

Rističević je u prijedlogu, koji je predsjedniku Skupštine Srbije Ivici Dačiću podnio u četvrtak, naveo da se rezolucija donosi u želji za trajnim mirom i pomirenjem naroda i ljudi u regionu. Posebno na teritoriji Bosne i Hercegovine, prenosi N1.

U Prijedlogu rezolucije se navodi da Skupština osuđuje sve zločine u i oko Srebrenice od 1992. do 1995, negiranje počinjenih zločina. Kao i selektivno privođenje pravdi počinitelja ratnih zločina od međunarodnih i nacionalnih sudova i njihovu pristranost u korist bilo koje strane u ratnim sukobima na teritoriji bivše SFRJ, BiH, a time u i oko Srebrenice.

Rističević: Osuditi manipuliranje žrtvama

Parlament ''osuđuje svako manipuliranje brojem žrtava ratnih zločina, uvećanjem i umanjenjem broja žrtava, od bilo koje strane''. Što ne doprinosi pomirenju među narodima u BiH i svaku ''propagandnu aktivnost koja, korištenjem zločina u političko-propagandne svrhe, ima za cilj korištenje žrtava radi ostvarivanje političkih ciljeva'' u BiH i regiji, navodi se u predloženom tekstu.


Predloženo je da parlament 11. i 12. srpanj odredi kao dane na sjećanje za sve žrtve ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije.

Kao razloge za hitan postupak Rističević je naveo da ''obilježavanje 26. godišnjice od zločina u Srebrenici i aktivnosti pojedinih velikih sila na međunarodnoj političkoj sceni koja je prenijeta i na domaće političke stranke, organizacije i NVO, te ozbiljne manipulacije vezane za te zločine, iziskuje da se Skupština izjasni o ratnim zločinima u i oko Srebrenice koji su počinjeni od 1992. do 1995. godine''.

Palma: U Crnoj Gori zabili nož u leđa Srbiji

Predsjednik Jedinstvene Srbije (JS) Dragan Marković Palma ocijenio je danas da su političari iz Crne Gore na čiji inicijativu je usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici u parlamentu ''zabili nož u leđa Srbiji i srpskom narodu''. Dodao da takvu rezoluciju nema ni Bosna i Hercegovina, na koju se odnosi.

''Podsjećam Mila Đukanovića i Zdravka Krivokapića da su se tijekom ratova na prostoru bivše Jugoslavije, Srbi i Crnogorci zajedno borili za očuvanje tadašnje zajedničke države i u Hrvatskoj i u BiH. Sada su Đukanović i Krivokapić usvojili Rezoluciju o zabrani negiranja genocida u Srebrenici koju čak nema ni BiH. Na koju se ta rezolucija odnosi'', naveo je Marković.

Podsjetio je da je “mnogo brakova i prijatelja između srpskog i crnogorskog naroda i da oni koji su donijeli takvu odluku radili na štetu oba naroda”.

Kopirati
Drag cursor here to close