Obraćanje javnosti

HNŽ: Mjere kretanja donesene jer se sve otima kontroli

''Čitluk je rast, Konjic se zaustavio, Mostar je u dobrom stanju'', istaknuto je.
Vijesti / Flash | 10. 04. 2020. u 12:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukupan broj trenutno unesenih u platformi HNŽ su 174 pozitivna na korona virus, rečeno je to ispred Stožera Civilne zaštite HNŽ.

Video: Press HNŽ

''Od ovog broja u Mostaru je 55, u Konjic 28. Konjic stoji na ovoj brojci i to je izvanredno. Jablanica ima obiteljske slučajeve i one koji se nisu pridržavali mjera. Poslije niza testiranja koje smo obavili, u Čitluku s više klastera, firmi, samostan, Majčino Selo, svećenike, obiteljske konekcije, ima 66 pozitivnih. Visoka je to brojka i najveća u kantonu'', rekao je dr. Nermin Avdić direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ.

Istaknuo je kako je mišljenja da će u Čitluku zaustaviti rast oboljelih te da se to dogodilo jer nisu mogli reagirati na vrijeme, odnosno, jer su reagirali sa zakašnjenjem od šest dana.

''Čapljina je imala iskorak jedne velike obitelji i posjeta gdje se taj broj popeo na 15. Sve je to nepridržavanje mjera koje smo proveli. Preminuli je bio nepokretan i bilo je puno posjeta njemu i obilazaka. Rodbinu ne treba obilaziti. Ako treba pomoći, činite to do ispred vrata'', rekao je dr. Avdić.

Spriječiti kontakte

Od ukupnog broja pozitivnih 42 posto su muškarci, žene 58 posto. No, muškaraca je 67 posto među umrlima. Prosječna dob umrlih je 67 godina, a pozitivnih 46 godina. Hospitalizirao je 29 i šest teških slučajeva, a na respiratoru je 12.

''Broj oboljelih prema broju stanovnika, u ovom trenutku Čitluk ima veću incidencu od Konjica iza kojeg ide Jablanica, a potom ide Čapljina. U Čitluk je rast, Konjic se zaustavio, Mostar je u dobrom stanju'', istaknuto je.

Naglašeno je kako moramo više povesti računa na ulazu virusa u bolnicu. 

Korak o kontroli

Eugen Ćubela, načelnik Civilne zaštite HNŽ-a rekao je ''kako su se na korak o kontroli kretanja odlučili jer su došli do saznanja da se sve otima kontroli''.

''Da bi to na vrijeme suzbili, odlučili smo se na ovaj korak. On je sukladan zakonu. Ovo što smo donijeli je utemeljeno u zakonu o Zaštiti ljudi od zaraznih bolesti. Zahtjev je uputio Županijski ZZO i na njihov prijedlog smo glasovali o tome. Sve je po zakonu. Jednoglasno je odluka donesena'', rekao je.

Kretanje izvan mjesta prebivališta bit će dopušteno uz dozvole općinskih gradskih i županijskih stožera. Stožeri civilne zaštite popise s propusnicama trebaju dostaviti policiji, a poslodavci općinskim stožerima. Ranije propusnice vrijede i za ovu zapovijed.

''Upućen je apel federalnom stožeru Civilne zaštite u kojem ih molimo da prepoznaju što nam se događa'', rekao je Pero Pavlović, glasnogovrnik Vlade HNŽ.

''Vapaj je upućen - učinite to za prostor cijele Federacije. Tako ćemo spriječiti ili zaustaviti širenje virusa, a onda će dani pred nama biti puno lakši'', dodao je.

Na pitanje što se postiže novom naredbom o zabrani kretanja, ako u HNŽ mogu ući i kretati se nesmetano županijom, dr. Avdić je rekao kako se, nakon analize, utvrdilo kako je potrebno spriječiti kretanje između mjesta.

Na pitanje portala Bljesak.info o ekonomskim merama, rečeno je kako one još nisu donesene, a na pitanje o roditeljima koji moraju raditi a nemaju kome ostaviti djecu, ponovljena je preporuka poslodavcima.

Na pitanje je li se Vlada očitovala o pismu dječjih vrtića, nije odgovoreno.

 



Molba poslodavcima

Poslodavcima je upućena molba da jednog roditelja oslobode kako bi vrijeme mogao provesti s djecom dok je na upit o gospodarskim mjerama koje bi Vlada HNŽ trebala poduzeti poručeno kako je Ministarstvo gospodarstva dobilo naputak da uradi prijedlog ekonomskih mjera.
Kopirati
Drag cursor here to close