Press Kriznog stožera

Najviše oboljelih u Čitluku: HNŽ očekuju još strože mjere?

U zadnja 24 sata u HNŽ-u je testirano 47 osoba od čega je u Mostaru 2, u Jablanici 4 i u Čitluku 10 pozitivnih. Ukupno je to 16 slučajeva u HNŽ, rečeno je na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite HNŽ održanoj danas u Mostaru.
Vijesti / Flash | 03. 04. 2020. u 12:57

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U zadnja 24 sata u HNŽ-u je testirano 47 osoba od čega je u Mostaru 2, u Jablanici 4 i u Čitluku 10 pozitivnih. Ukupno je to 16 slučajeva u HNŽ, rečeno je na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite HNŽ održanoj danas u Mostaru.

''Radimo na unosu u jednu bazu podataka gdje analiziramo svaki pojedinačni slučaj. Najveći broj oboljelih je u Čitluku i sve svoje kapacitete smo usmjerili sad tamo, kao što je to ranije bio u Konjicu'', rekao je prim. dr. Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ, i apelirao na stanovnike Čitluka da surađuju obzirom na navedenu situaciju.

Rekao je kako žene čine 60 posto, dok je muškaraca 40 posto. Najavio je kako bi mogle biti naložene i strože mjere.

Mjere bi trebale biti oštrije

''Mjere bi trebale biti i oštrije, iako se mnogi protive. Lijepo je vrijeme, ide lijep vikend, no ja vas molim da poštujete sve mjere'', rekao je Avdić. Rekao je kako je poželjno smanjiti kretanja između općina i tako spriječiti dodadtno širenje zaraze.

Na upit je li moguće umirovljenicima dozvoliti određeno razdoblje za kretanje rečeno je kako u ovom trenutku još nije pametno spuštati mjere kretanja, te se čak razmatra o njihovom pojačavanju.

O izolacijskom centru koji funkcionira u sklopu SB Mostar govorio je prim. dr. Zoran Karlović, pročelnik Odjela za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje SKB Mostar.

''Ukupno je u našem Centru liječeno 29 bolesnika, prosječna životna dob je bila 50. Četiri bolesnika su preminula i njihova prosječna dob je 62 godine, dok je 15 bolesnika otpušteno kući. Trenutno imamo četiri bolesnika, dva su na potpunoj respiratorskoj potpori'', istaknuo je Karlović.

Istaknuto je da će se i određene privatne klinike u Mostaru staviti na raspolaganje SKB Mostar kako bi se uključile u borbu protiv ovog virusa.

Stanje u Mostaru

''Mostar je pod dobrim nadzorom, svi kontakti su određeni. Svaki novi slučaj koji se pojavi vrlo brzo stavljamo u samoizoalciju. Razmatramo i nove dodatne mjere i iz opreza predlažemo Federalnom stožeru da se samoizolacija podigne na 21 dan. To je i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije. Ali, evo, pričekat ćemo mišljenje s viših razina'', rekao je dr. Avdić.

Istaknuto je kako je uspostavljen kontakt i sa samostanom u Bijelom Polju, te su sve časne sestre i osoblje samostana bez simptoma i temperature.

Zabrana okupljanja

U protekla 24 sata izdamo je novih 54 rješenja o samoizolaciji, što je do sada ukupno 1748 rješenja.

''Ohrabrujuće je da tijekom 24 sata MUP HNŽ nije zabilježio niti jedno kršenje samoizolacije. Tijekom noći je bilo 20 kršenja policijskog sata'', rekao je Pero Ćiro Pavlović, glasnogovornik Vlade i Stožera civilne zaštite HNŽ

Rekao je kako se razmatra mogućnost zabrane okupljanja više od pet osoba. Odgađa se početak ribolovne sezone, a nastava na području županije do daljnjega.

Kopirati
Drag cursor here to close