Koliko tko dobiva opreme

Postoji li evidencija donirane opreme, po kojim kriterijima se dijeli?

Izaslanica Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH Zdenka Džambas o doniranoj medicinskoj opremi
Vijesti / Flash | 29. 07. 2020. u 14:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koliko je Bosni i Hercegovini od izbijanja pandemije koronavirusom Covid 19 donirano medicinske opreme, po kojim kriterijima se vrši njezina raspodjela i kako je moguće da županije s 270 tisuća i manje od 24 tisuće stanovnika imaju pravo na jednak broj testiranja? - pitanja su koje je prije početka  današnje 6. redovite sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH mjerodavnim institucijama postavila Zdenka Džambas, izaslanica Kluba Hrvata, priopćeno je iz Doma naroda. 

'Svjedoci smo da u BiH stižu donacije iz cijelog svijeta, Europske unije, prijateljskih zemalja, kao pomoć zdravstvenom sustavu. Koliko je dosad zaprimljeno donirane medicinske opreme, postoji li središnji registar donirane opreme?'', dio je izaslaničkih pitanja na temu donirane opreme.

Izaslanica Džambas zatražila je i odgovore na pitanja po kojim se kriterijima vrši raspodjela kako unutar BiH, između entiteta i Brčko Distrikta te unutar Federacije BiH.

''Postoji li registar za cijelu Federaciju BiH, za doniranu kao i kupljenu medicinsku opremu od strane Vlade Federacije BiH?'', pitala je Džambas.

Jedno od pitanja izaslanice Džambas odnosilo se i na pravo na raspodjelu testova na koronavirus Covid 19.

''Kako se vrši raspodjela prava na testiranje po županijama. Na primjer SBŽ ima oko 270 tisuća stanovnika i ima pravo na 50 testiranja dnevno, isto kao i Bosansko- podrinjska županija Goražde koja ima manje od 24 tisuće stanovnika, što je skoro 12 puta manje. Poseban problem je što 90 posto testiranja u SBŽ otpada na testiranje težih bolesnika zbog odlaska na liječenje u Sarajevo'', navela je u svojemu pitanju izaslanica Džambas.

Ona je podsjetila i da je u SBŽ, uz iznimne napore, formiran Laboratorij za testiranje na Covid 19, koji bi trebao početi s radom za oko mjesec dana te bi tako rasteretio KCUS Sarajevo.

''Na ovaj način bi mogli testirati više stanovnika naše županije koje dosad nismo bili u mogućnosti. Zanima me kako će i na koji način ovaj laboratorij biti prepoznat od strane odgovornih u Federaciji BiH?'', upitala je izaslanica Kluba Hrvata Zdenka Džambas.

Kopirati
Drag cursor here to close