Vrećice

Pogledajte kako se u BiH brani od poplava

Poplavljeno je oko 200 stambenih objekata i presječena je putna komunikacija.
Vijesti / Flash | 13. 05. 2019. u 09:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog ogromne količine kiše koja je pada, izlila se rijeka Jošavka na magistralni put Čelinac — Prnjavor preko Stare Dubrave.

Iako mediji izvještavaju kako se Republika Srpska ''bori svim silama'' te kako su pozvane službe da krenu u zaštitu, snimke govore o kakvoj je zaštiti riječ. Tek nekoliko vreća s pijeskom stalo je u obranu od rijeke.

Naime, zbog intenzivnih padavina u Prijedoru došlo je do povećanog vodostaja rijeka Miloševica i Puharska, zbog čega je oko 200 stambenih objekata poplavljeno i presječena je putna komunikacija u zoni ovih vodotoka.


Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković proglasio je prvi stupanj pripravnosti zaštite od poplava. Kako javljaju mediji u RS, zbog ugroženosti naselja Topolik, Vrbice, Donji Orlovci, Raškovac, Čejreci i Puharska, gradski stožer za vanredne situacije proglasio je noćas prvi stupanj pripravnosti za zaštitu od poplava na području Prijedora.

Naloženo je subjektima zaštite i spašavanja poduzimanje mjera u zonama ugroženosti od poplava, a, prije svega, na pomoći u slučajevima potrebe evakuacije stanovništva i životinja, kao i angažiranje mehanizacije i ljudstva na postavljanju vreća pijeska radi sprječavanja prodora vode u stambene objekte u zonama zahvaćenim poplavom.

Poplave u Bihaću

U Bihaću je noćas i jutros došlo do plavljenja objekata oborinskim vodama u Mjesnoj zajednici Veliki Lug, u ulicama Frane Jukića i Sile nebeske.

Prema informacijama Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite Bihać, poplavljeno je ukupno šest kuća i jedna garaža.

Kako su Feni kazali iz Federalne uprave civilne zaštite, još ima vode na putnoj komunikaciji prema Vedrom polju (u dužini 30-40 metara do 10 cm vode), ali promet nije u prekidu.

Angažman mehanizacije od Civilne zaštite Bihać na pročišćavanju odvodnih kanala znatno je ublažio posljedice padavina.

Vodostaj Klokota i dalje je u konstantnom znatnom porastu ali nema informacija da je došlo do izlijevanja. 

U Cazinu je došlo do izlijevanja Mutnice ali nema informacija da je došlo do plavljenja objekata ili putnih komunikacija za sada, samo poljoprivredno zemljište.

Vodostaji na ostalim rijekama su u porastu ali su još uvijek ispod kritičnih razina, kazali su Feni iz FUCZ-e.

Kopirati
Drag cursor here to close