Zdravstveni radnici

Pat pozicija - Vlada HNŽ-a krši Zakon, a Skupština svoje zaključke

Vlada HNŽ-a nije u roku od sedam dana (2. veljače) dostavila nikakvu informaciju, a Skupština nije zakazala sjednicu u roku od 15 dana (danas). Dakle, Vlada nije ispoštovala Skupštinu, a Skupština je prekršila svoj zaključak.
Vijesti / Flash | 09. 02. 2021. u 15:04 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas je bio krajnji rok da Skupština Hercegovačko-neretvanske županije održi sjednicu na kojoj bi raspravljala o informaciji, koju nije dobila iz Vlade HNŽ-a, o statusu razgovora s predstavnicima sindikata.

Podsjetimo na sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije 26. siječnja je nakon diskusije i više zahtjeva za izmjene i dopune predloženog dnevnog reda, Skupština prihvatila Zaključak kojim se nalaže Vladi HNŽ-a da pripremi Informaciju o stanju u zdravstvenom sustavu i zdravstvenoj zaštiti u HNŽ.

Točka dnevnog reda o temi u zdravstvu s aspekta štrajka zdravstvenih radnika je stavljena na dnevni red po zahtjevu Slavena Raguža zastupnika HRS-a, tada su doneseni zaključci:

1) u roku od 7 dana Vlada i ministarstvo moraju dostaviti informaciju o statusu razgovora s predstavnicima sindikata.

2) Skupština u roku od 15 dana će sazvati sjednicu na kojoj će se o tome raspravljati

3) nalaže se HITAN nastavak pregovora predstavnika Vlade s predstavnicima sindikata
Valja podsjetiti da je zastupnik u Skupštini HNŽ-a Nevenko Herceg, ujedno i premijer Vlade HNŽ-a, sjednicu Skupštine napustio prije glasovanja, no po riječima drugih skupštinara, kada se na početku sjednice dogovarao dnevni red, Herceg nije imao prigovor.

Vlada HNŽ-a nije u roku od sedam dana (2. veljače) dostavila nikakvu informaciju, a Skupština nije zakazala sjednicu u roku od 15 dana (danas). Dakle, Vlada nije ispoštovala Skupštinu, a Skupština je prekršila svoj zaključak.

Odgovor zašto Skupština nije zakazala sjednicu nismo uspjeli dobiti, od članova Kolegija, koji bi trebali i zakazati sjednicu, ali nam je tajnica Skupštine kratko pojasnila da Kolegij nije zasjedao o temi zakazivanja sjednice ni treba li reagirati prema Vladi.

Foto: Bljesak.info / Zdravstveni radnici ne odustaju od borbe za svoja prava

Vlada HNŽ-a smatra da nije trebala slati informaciju, s obzirom da su zakazali pregovarački proces.

''Budući da je u međuvremenu zakazan početak pregovaračkog procesa s reprezentativnim sindikatom Zdravstvenih djelatnika, na što su pozivali i zastupnici, Vlada HNŽ-a  će nakon završetka pregovaračkog procesa Skupštini HNZ dostaviti cjelovitu informaciju'', rekao je za Bljesak.info Pero Pavlović glasnogovornik Vlade HNŽ.

Slaven Raguž, zastupnik u Skupštini HNŽ-a, kaže da ne zna razlog zbog kojeg nije zakazana sjednica Skupštine, a Vlada je po njegovom mišljenju Skupštini trebala podnijeti bilo kakvu informaciju.

''Zašto Skupština nije zakazana treba upitati Kolegij Skupštine gdje su glavni Šerif Špago i Tomislav Martinović, tj HDZ i SDA i treba ih pitati zašto krše zaključak koji su sami donijeli. Skupština je jednoglasno podržala moj prijedlog dnevnog reda i zajednički je donesen zaključak o informaciji u roku od sedam dana koju je Vlada morala poslati po pitanju statusa pregovora sa zdravstvenim djelatnicima'', kaže Raguž, koji vidi tu razlog da ''Vlada HNŽ-a očigledno ima i snosi sav teret odgovornosti neodgovornog ponašanja prema zdravstvenim djelatnicima koji su u štrajku i na ovaj način kupuju vrijeme da prikriju odgovornost''.

Raguž kaže da je to najbolje definirao na sjednici Skupštine kada je rekao da nikog očigledno nije briga kakav je status, zato što svi 'oni' idu privatne klinike i nije ih briga, a ovamo je javni zdravstveni sustav u kolapsu.

''Tako da imamo tu pat poziciju, Vladu HNŽ-a koja krši Zakon i Skupštinu koja krši svoje zaključke'', kaže Raguž.

Podsjetimo, u ponedjeljak (08. veljače) je konačno stigao prvi poziv na pregovore iz Vlade Hercegovačko-neretvanske županije sindikatima zdravstvenih radnika koji već više 15 dana prosvjeduju u šatorima pored Vlade HNŽ-a.

''Osiguran je prostor – sala za održavanje sastanaka, te sukladno Vašem zahtjevu broj: 15/2021, zakazujemo prvu sjednicu Pregovaračkog tima reprezentativnog sindikata – Nezavisni sindikat Zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i Pregovaračkog tima Vlade HNŽ7K za četvrtak 11.02.2021. godine s početkom u 1 sati u hotelu Mostar'', navodi se u pozivu Vlade. Sindikati su za Bljesak.info rekli kako je ovo još jedna velika pobjeda sindikata, te da u dobroj vjeri ulaze u pregovore s Vladom HNŽ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close