Zdravstveni radnici vs. Vlada

Poruka s više razine - Vlada HNŽ-a obmanula javnost

Vlada HNŽ-a jučer je po svemu sudeći, obmanula javnost, izvlačeći iz konteksta mišljenje Federalnog ministarstva
Gospodarstvo / Posao | 05. 02. 2021. u 15:30 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zakon o radu ne sadrži izričite odredbe koje se odnose na način formiranja i sastav pregovaračkog tima na bilo kojoj od strana ovlaštenih za pregovaranje i zaključivanje kolektivnog ugovora'', rečeno je za Bljesak.info iz Federalnog ministarstva rada i socijalne skrbi.

Nakon što je Vlada Hercegovačko-neretvanske županije na svojim stranicama jučer objavila da je Federalno ministarstvo rada i socijalne skrbi potvrdilo stajalište Vlade, koja smatra da članovi pregovaračkog tima Sindikata moraju biti ujedno i članovi Nezavisnog Sindikata zaposlenika SKB-a Mostar, oštro su reagirali sindikalisti zdravstva, navodeći da Vlada obmanjuje javnost.

Novinari portala Bljesak.info su se obratili Federalnom ministarstvu, tražeći komentar na izjave Vlade HNŽ-a te da smo zatražili konkretno pojasne moraju li u pregovaračkom timu Nezavisnog Sindikata SKB Mostar, biti samo članovi tog sindikata.

Odgovor smo dobili danas, a ukratko on glasi – ne mora.

Članovi pregovaračkog tima, moraju biti ovlašteni, ali od strane sindikata, i poslodavac, odnosno Vlada HNŽ-a se ne smije miješati u uspostavljanje funkcioniranje ili upravljanje sindikatom.

''Imajući u vidu zakonom utvrđena ovlaštenja reprezentativnih sindikata, mišljenja smo da kada je u pitanju pregovarački tim na strani reprezentativnog sindikata, da bi se u svakom slučaju, moralo raditi o ovlaštenim predstavnicima sindikata koji sudjeluje u pregovorima, a koji su od strane sindikata ovlašteni u skladu s propisima o organizovanju i djelovanju sindikata.

Foto: Bljesak.info / Dalibor Vuković, predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstvenih radnika HNŽ-a

O navedenom je odgovarajućim aktima ovog ministarstva obaviješteno i Ministarstvo zdravstva rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanskog kantona, kao i nezavisni sindikat uposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Napominjemo da je odredbom člana 16. stav 1. tačka a Zakona o radu propisana zabrana poslodavcima koja se odnosi na miješanje u uspostavljanje, funkcioniranje ili upravljanje sindikatom, o čemu su također obaviješteni učesnici u pregovorima oko zaključivanja navedenog granskog kolektivnog ugovora za područje kantona'', navedeno je, između ostalog, za Bljesak.info u odgovoru iz Federalnog ministarstva rada i socijalne skrbi, koje potpisuje ministar Vesko Drljača.


Podsjetimo, Dalibor Vuković predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstvenih radnika i član pregovaračkog tima Sindikata SKB Mostar jučer je za Bljesak.info reagirajući na objavu Vlade HNŽ-a rekao da je  Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, jasno navelo da članovi pregovaračkog tima moraju biti ovlaštene osobe. Svi članovi pregovaračkog tima Sindikata su ovlaštene osobe od strane Nezavisnog Sindikata zaposlenika SKB-a Mostar, pojasnio je.

''Smatramo da objava Vlade HNŽ-a nije ništa drugo nego još jedan pokušaj obmanjivanja javnosti. Federalno ministarstvo je jasno naglasilo zabranu miješanja u funkcioniranje rada Sindikata'', izjavio je jučer Vuković.

Pozvali su i Tužiteljstvo HNŽ-a da odmah formira predmet i u javnom interesu pokrene istražne radnje protiv ministra Gorana Opsenice zbog direktnog miješanja u upravljanje i funkcioniranje sindikata SKB Mostar i moguće počinjenje krivičnog djela zlouporabe službenog položaja i ovlaštenja.

Jučer je održana i konferencija za medije Dalibora Vukovića i Ivice Anića, predsjednika Sindikata SKB Mostar, gdje su između ostalog rekli da će se podnijeti i krivične prijave protiv Vlade HNŽ-a, ministra Gorana Opsenice i svih koji koče pomake u zdravstvu, jer na ovaj način direktno ugrožavaju zdravlje ljudi u županiji.

Također, općinski sud u Mostaru, jučer je odbacio privremenu mjeru zabrane koju je ponovo predložila podnijela sudu Vlada HNŽ-a, ministarstvo zdravstva, a ovaj put i SKB Mostar.

Ivica Anić je na konferenciji rekao, da je službeno uputio poziv za pregovore dva pregovaračka tima, sukladno ranijem potpisanom protokolu i sukladno zajedničkoj izjavi koju su nedavno imali nakon sastanka.

Sada su pravne stavke otklonjene, rekli su Vuković i Anić, nema ništa što može osporavati početak njihovih pregovora.

Inače, neslužbeno smo saznali da je pregovarački tim Vlade HNŽ-a, predvođen ministrom Opsenicom, pozvan na konzultacije u ponedjeljak, kako nam je rečeno, prvi put otkako je imenovan.

Poziv na sastanak pregovaračkom timu Vlade

Jučer su sindikalisti pozvali i Skupštinu Hercegovačko-neretvanske županije, da reagira prema Vladi i naredi im da pozovu timove sindikata i da se ispregovara kolektivni ugovor..

Podsjetimo na sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije prošli tjedan je nakon diskusije i više zahtjeva za izmjene i dopune predloženog dnevnog reda, Skupština prihvatila Zaključak kojim se nalaže Vladi HNŽ-a da pripremi Informaciju o stanju u zdravstvenom sustavu i zdravstvenoj zaštiti u HNŽ.

Zastupnik u Skupštini HNŽ-a Nevenko Herceg, ujedno i premijer Vlade HNŽ-a, sjednicu Skupštine je napustio prije glasovanja, no po riječima drugih skupštinara, kada se na početku sjednice dogovarao dnevni red, Herceg nije imao prigovor.

Točka dnevnog reda o temi u zdravstvu s aspekta štrajka zdravstvenih radnika je stavljena na dnevni red po zahtjevu Slavena Raguža zastupnika HRS-a, tada su doneseni zaključci:
1) u roku od 7 dana Vlada i ministarstvo moraju dostaviti informaciju o statusu razgovora s predstavnicima sindikata.
2) Skupština u roku od 15 dana će sazvati sjednicu na kojoj će se o tome raspravljati
3) nalaže se HITAN nastavak pregovora predstavnika Vlade s predstavnicima sindikata

No Vlada je probila rok i nije dostavila informaciju skupštini, za Bljesak.info je potvrdio Slaven Raguž.

''Prošlo je više od sedam dana, mi inoformaciju statusu razgovora s predstavnicima sindikata nismo dobili. Na istoj sjednici je donešeno da Skupština u roku od 15 dana, što je sljedeći utorak najkasnije, zakaže sjednicu na kojoj će informacija biti raspravljana, a i ni Skupština nije zakazala sjednicu, ali nije im kasno još uvijek. U utorak ističe 15-dnvni rok'', kaže Raguž, navodeći da ako Skupština ne zakaže sjednicu onda i vodstvo Skupštine krši zaključke same Skupštine.

 

Kopirati
Drag cursor here to close