Parada ponosa

Organizatori: Posljednji izvještaji medija o Islamskoj zajednici i Povorci su huškački

Vijesti / Flash | 07. 09. 2019. u 16:53 Piše: Agencija Patria
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članica Organizacijskog odbora prve bosanskohercegovačke Povorke ponosa Lejla Huremović demantirala je da Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini ''huška'' građane na sutrašnju povorku u Sarajevu, kako su u subotu objavili mediji iz regije i zemlje.

Hrvatska informativna novinska agencija (HINA) donijela je tekst pod naslovom ''Islamska zajednica pozvala na bojkot homoseksualne parade u Sarajevu, Katolička crkva na suzdržanost od nasilja'', dok se u tekstu prikriva informacija da i jedna i druga religijska zajednica upozoravaju vjernike da se, prema religijskim shvaćanjima, homoseksualnost smatra grijehom, ali istovremeno i iz Islamske zajednice i Katoličke crkve građane upozoravaju da bi također bi grijeh i počiniti nasilje nad osobama homoseksualne orijentacije.

Huremović je za Novinska agenciju Patria izjavila da je Islamska zajednica u BiH uputila javno priopćenje u kojem je upozorila građane da nije dopušteno bilo kakvo nasilje tijekom Povorke ponosa u nedjelju.

''Jasno je kakav stav generalno religijske zajednice imaju, ali je Islamska zajednica eksplicitno poručila da bilo kakvo nasilje nije dopustivo'', izjavila je Huremović.

Komentirajući prvu bosanskohercegovačku Povorku ponosa Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini priopćilo je da islam afirmira brak i obitelj, potiče na formiranje braka i očuvanje vrijednosti braka, potomstva i obitelji kao osnovne ćelije ljudskog društva, da se homoseksualnost u izvorima islama kvalificira velikim grijehom te da se vjernici pozivaju da mu se ne približavaju. 

S druge strane, u istom priopćenju Vijeće muftija Islamske zajednice u BiH upozorava da nije dopušteno nasilje prema bilo kojem čovjeku na osnovu njegovog osobnog uvjerenja i orijentacije.

Skoro jednake stavove u petak je iznio i glavni urednik Katoličkog tjednika Josip Vajdner u tekstu 'Šta Katolička Crkva može reći o Paradi?'

''To što su objavili neki mediji u vezi Islamske zajednice i Povorke ponosa je čisto huškanje i ozbiljno mogu ugroziti sigurnost, te pozivamo medije u regiji da profesionalno i etički izvještavaju'', rekla je Huremović.

Kopirati
Drag cursor here to close