Konačno

Olakšani uvjeti za ulazak stranaca u BiH

Osobe koje su cijepljene ili preboljele korona virus moći će ući u BiH bez negativnog PCR testa.
Vijesti / Flash | 11. 06. 2021. u 14:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH danas je izglasao nova pravila i uvjete za ulazak svih stranaca u BiH.

To znači da će osobe koje su cijepljene ili preboljele korona virus moći ući u BiH bez negativnog PCR testa.

Priznaje se i antigenski test

Odlučeno je da će se na bh. granici priznavati i antigenski test.

Dosad su bez PCR testa u BiH mogli ulaziti samo državljani Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Na današnjoj sjednici ministri HDZ-a su opet glasali protiv uvođenja privremenog bezviznog režima državljanima Saudijske Arabije, u periodu od svibnja do listopada, prenose banjalučke Nezavisne novine.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković odmah je priopćila je kako su ministri iz HDZ BiH na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH ponovo blokirali puni ekonomski oporavak turizma tako što su glasali protiv privremenog ublažavanja viznog režima za državljane Saudijske Arabije.

Činjenicu da će bh. ekonomija zbog toga izgubiti milijune KM prihoda teško će ublažiti i današnje usvajanje odluke kojom se omogućava ulazak stranaca na osnovu cijepljenja i brzih antigenskih testova - navela je Turković u priopćenju putem društvenih mreža.

Prosvjedi turističkih djelatnika

Podsjećamo, Turistički radnici su proteklih dana protesvjedovali tražeći da se olakšaju uvjeti za ulazak stranaca jer trpe direktno građani i gospodarstvenici.

Organizatori prosvjeda su u ranijoj najavi kazali da je njihova namjera da prosvjednom šetnjom još jednom upozore Vijeće ministara BIH na, kako su kazali, katastrofalne posljedice koje izaziva nedonošenje odluke o privremenom ukidanju viza za ulazak u BiH državljana Saudijske Arabije, Velike Britanije i Irske, te nedonošenje odluke o olakšanom ulasku turista u BiH.

"Želimo da napomenemo javnost kako su sve uređenije zemlje u cilju spašavanja turističkog sektora, koji je, ekonomski gledano, naviše pogođen pandemijom koronavirusa, donijele odluku o olakšanom ulasku turista u zemlje", naveli su turistički djelatnici na prosvjedu prije dva dana.

Stjepan Primorac, predsjednik Turističkog klasetra Hercegovina i predstavnik Udruženja za turizam pri Gospodarskoj komori FBiH, kazao je početkom tjedna za medije kako očekuje da će granice biti otvorene i da će konačno normalno raditi.

Upozorio je da, ukoliko ne dođe do dogovora, turizam gubi dva milijuna KM dnevno.

Kopirati
Drag cursor here to close