''Otvorite granice''

Turistički radnici i danas na ulicama - No tourists, no money, no business....

Nakon hercegovačkih i sarajevski turistički radnici na ulicama
Gospodarstvo / Turizam | 09. 06. 2021. u 13:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ispred zgrade državnih institucija Bosne i Hercegovine počeo je protest turističkih radnika Kantona Sarajevo. Oni su se prvo okupili na Baščaršiji, odakle su mirnom šetnjom došli ispred zgrade državnih institucija BiH.

Organizatori su u najavi kazali da je njihova namjera da prosvjednom šetnjom još jednom upozore Vijeće ministara BIH na, kako su kazali, katastrofalne posljedice koje izaziva nedonošenje odluke o privremenom ukidanju viza za ulazak u BiH državljana Saudijske Arabije, Velike Britanije i Irske, te nedonošenje odluke o olakšanom ulasku turista u BiH, piše Klix.

Foto: Avaz.ba / Prosvjed turističkih djelatnika

"Želimo da napomenemo javnost kako su sve uređenije zemlje u cilju spašavanja turističkog sektora, koji je, ekonomski gledano, naviše pogođen pandemijom koronavirusa, donijele odluku o olakšanom ulasku turista u zemlje", naveli su.

Video: Prosvjed turističkih radnika u Sarajevu

Prosvjed je najavljen 30. svibnja, piše Avaz, nakon što Vijeće ministara BiH nije usvojilo prijedlog odluke o novim uvjetima za ulazak stranih državljana, što znači da osobe koje su cijepljenje ili preboljele koronavirus i dalje ne mogu ući u zemlju bez negativnog PCR testa.

Odluka koja je na snazi podrazumijeva da bez PCR testa u BiH, mogu ući samo državljani Hrvatske, Srbije i Crne Gore, a svi ostali će pri ulasku u BiH morati pokazati negativan PCR test ne stariji od 48 sati.

FOTO: Klix.ba / Prosvjed turističkih djelatnika

Također nije usvojena ni odluka da se strancima omogući ulazak s negativnim brzim antigenskim testom.

Podsjetimo, turistički radnici iz Hercegovine jučer su održali prosvjed ispred zgrade državnih institucija u Sarajevu s istim zahtjevima.

Stjepan Primorac, predsjednik Turističkog klasetra Hercegovina i predstavnik Udruženja za turizam pri Gospodarskoj komori FBiH, kazao je jučer kako očekuje da će granice biti otvorene i da će konačno normalno raditi.

FOTO: N1 BiH / Turistički radnici Hercegovine u Sarajevu: Otvorite granice za strane!

''Očekujem pozitivan razvoj situacije na sjendici Vijeća ministara BiH u petak – da se donese odluka o otvaranju granica za ulazak stranih državljana. Nadu nam daje to što smo na sastanku s predsjedavajućim Zoranom Tegeltijom rečeno da će podržati našu inicijativu i da nećemo ostati siva zona na turističkoj karti. Vjerujem da će razmirice između naših ministara koji dolaze iz različitih stranaka pasti u drugi plan i da ćemo se lagano vraćati starom načinu rada'', rekao je Primorac za N1.

Upozorio je da, ukoliko ne dođe do dogovora, turizam gubi dva milijuna KM dnevno.

Zahtjevi

  1. Ukidanje obaveznog PCR testa za strance koji su uredno cijepljeni minimalno 15 dana prije dana ulaska u BiH

  2. Ukidanje obveznog PCR testa za strance koji su unazad 6 mjeseci preboljeli COVID-19, uz obaveznu predožbu dokaza

  3. Obvezan negativan PCR test ili brzi antigenski test za turiste koji ne zadovoljavaju navedene kriterije, ne stariji od 72 sata

  1. Djeci do 15 godina omogućiti ulazak u BiH bez testiranja

  2. Privremeno ukidanje viza za turiste iz Saudijske Arabije, Velike Britanije i Irske.

Kopirati
Drag cursor here to close