Sastanak u Vladi FBiH

Novalić: Prvo cjepivo, pa onda kampanja imunizacije

"Treba je raditi od vrata do vrata", kazao je premijer pozivajući se na sugovornike iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).
Vijesti / Flash | 06. 07. 2021. u 18:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni premijer Fadil Novalić odgovorio je na jučerašnji zaključak Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, koji je zadužio Vladu FBiH da organizira i realizira kampanju ohrabrivanja i motiviranja građana da se cijepe.

Kako Klix piše, Novalić im je danas kazao kako najprije trebamo imati cjepivo da bismo radili kampanju imunizacije.

"Treba je raditi od vrata do vrata", kazao je premijer pozivajući se na sugovornike iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Novalić je kazao kako je zamolio WHO da pomogne da se dođe do odgovora koji su faktori utjecali na visoku smrtnost u našoj zemlji, a da smo pri tome imali manju zaraženost.

Podsjećamo, u sjedištu Vlade FBiH danas je održan sastanak o aktivnostima u vezi s epidemiološkom situacijom izazvanom koronavirusom i procesom imunizacije stanovništva u FBiH, a organizirao ga je premijer FBiH Fadil Novalić.

''S obzirom da je trenutna epidemiološka situaciji u Federaciji BiH ocijenjena zadovoljavajućom, ali da su istovremeno potvrđeni slučajevi delta varijante koronavirusa, na sastanku je istaknut značaj poštivanja postojećih epidemioloških mjera i nadzora nad njihovim provođenjem radi sprečavanja širenja novog talasa COVID-19. Stoga je, kako je ocijenjeno, upravo sada potrebno planirati naredne korake na pravovremenom adekvatnom zdravstvenom odgovoru i epidemiološkim mjerama za borbu protiv koronavirusa. S obzirom na najavljene količine cjepiva koje trebaju stići u našu zemlju do kraja ovog mjeseca, ocijenjeno je, također, da je na razinižupanija potrebno ubrzati pripreme za organizaciju i provođenje intenzivnije imunizacije stanovništva'', priopćeno je iz Vlade FBiH.

Premijer Novalić kazao je da je ovaj sastanak upravo imao namjeru na jednom mjestu okupiti sve ključne aktere uključene u donošenje i provođenje epidemioloških mjera, kao i proces imunizacije u FBiH.

''Cjepiva koja očekujemo kroz naše ugovore, kao i najavljene donacije omogućuju nam da značajno ubrzamo imunizaciju naših građana. Zbog toga je neophodno da županije što prije osiguraju uvjete za provođenje intenzivnije imunizacije, a prije svega što više punktova za cijepljenje'', rekao je premijer Novalić.

Foto: Vlada FBiH / Sastanak u Vladi FBiH u vezi s epidemiološkom situacijom u zemlji

Šef Ureda SZO u BiH Fabio Scano pozdravio je današnji skup, ističući da je upravo ovaj sastanak bio pravi trenutak da se planiraju dalji koraci u kontekstu razvoja epidemiološke situacije.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez i v.d. direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić prezentirali su najaktualnije informacije o epidemiološkoj situaciji i mjerama u Federaciji, te poduzetim i provedenim aktivnostima na nabavci i procesu cijepljenja stanovništva u FBiH. Predstavljene su i preporuke djelovanja za predstojeće razdoblje između federalnog i kantonalnih zavoda za javno zdravstva.

Sudionici sastanka su informirani od predstavnika resornih ministarstava s državne razine da se do kraja srpnjaa očekuje isporuka značajne količine cjepiva, kako kupljenih, putem direktnih ugovora s proizvođačima i iz Covax mehanizma, tako i najavljenih donacija iz SAD-a, ali i drugih zemalja Europske unije.

Tijekom diskusije s razina županija istaknut je značaj blagovremenog osiguranja određenih pretpostavki, koje se uglavnom odnose na organizacijski i tehnički nivo, a sve kako bi proces imunizacije bio što učinkovitije i brže proveden.

Kopirati
Drag cursor here to close