Donacija iz Mađarske

Tegeltija i Novalić pokušali kupiti cjepivo, pa dobili donaciju

Zoran Tegeltija i premijer Federacije BiH Fadil Novalić pohvalili su se da su pokušali osigurati kupovinu cjepiva, pa dobili donaciju.
Vijesti / Flash | 05. 07. 2021. u 09:28 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Srna / Zoran Tegeltija i Fadil Novalić

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija i premijer Federacije BiH Fadil Novalić dočekali su danas na Međunarodnom aerodromu Sarajevu ministra vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Szijjarta koji je BiH uručio donaciju od 200.000 cjepiva Sinopharm.

"Ovo je do sada najveća pojedinačna donacija cjepiva i zbog toga se u ime Vijeća ministara i građana BiH najiskrenije zahvaljujem Vladi Mađarske i gospodinu Szijjartu osobno", rekao je Tegeltija novinarima, a prenosi Srna.

Pokušali kupiti, pa dobili

Pojasnio je da je današnja donacija rezultat njegovih i Novalićevih napora da osiguraju kupovinu cjepiva od Mađarske, ali da je ovaj projekt, na obostrano zadovoljstvo, rezultirao donacijom.

Prema njegovim riječima, do sada je u BiH stiglo 928.000 cjepiva protiv virusa korona, te da se u drugom kvartalu godine očekuje još 1.128.000 doza cjepiva.

Video: S novim isporukama vakcina BiH će biti spremna da pristupi masovnoj imunizaciji

Tegeltija je apelirao na građane BiH da se pripreme za što veći odziv za imunizaciju, s obzirom na procjene da bi mogao da stigne novi val virusa korona.

Apeli

Novalić se zahvalio Vladi Mađarske koja se nesebično odazvala na apel vlasti BiH i osigurala ovu izuzetno vrijednu donaciju.

Inače, više od pola godine od kako je u brojnim zemljama širom svijeta pokrenuta kampanja masovnog cijepljenja protiv korona virusa, vlasti Bosne i Hercegovine, prije svega vlasti u bh. entitetu Federacije BiH, nisu uspjeli osigurati ni približno dovoljan broj doza nužnih za imunizaciju građana.

U Sarajevu su krenuli i prosvjedi protiv nesposobnih vlasti, jer i ono malo cjepiva što BiH ima uglavnom je donirano, jer zašto bi se političari pobrinuli za svoje građane te im osigurali i kupili cjepiva, kada je lakše moljakati i tražiti da nam se jadnima i siromašnima, s najbogatijim političarima, doniraju cjepiva.

Sijarto: Treba ubrzati cijepljenje u BiH

FOTO: N1 BiH / Peter Sijarto

Ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto rekao je da su ponosni na najveću donaciju cjepiva koju je BiH dobila.

''Proteklih godinu i po dana je najteži period u zadnjoj deceniji i cijeli svijet je bio zauzet servisiranjem i tretiranjem epidemije i cijeli svijet se suočavao sa raznim poteškoćama. Međutim, dvije stvari postoje u kojim je u potpunosti suglasan svijet – a to je da je prvenstveni zadatak da cjepiva'', poručio je Sijarto.

Pomoć sa zadovoljstvom

Iz tog razloga je Vlada Mađarske, kako je naveo Sijarto, učinila sve da u najkraćem roku što veći broj građana cijepi.

''Zahvaljujući veoma uspješnoj nabavci cjepiva i kampanji cijepljenja u Mađarskoj smo sada u situaciji da možemo drugima da pomognemo'', kazao je.

''Države Zapadnog Balkana i Mađarska su ovisne jedna od drugih i to vrijedi za gospodarstvo i za ekonomiju, odnosno za zaustavljanje ilegalne migracije. Najjednostavnije rečeno: ako stvari dobro teku na Zapadnom Balkanu, to je za Mađarsku izuzetno dobro. Naravno, i suprotno važi – ukoliko na Zapadnom Balkanu stvari ne idu dobro, to je i za Mađarsku loše. Zato sa velikim zadovoljstvom pomažemo, a sve sa ciljem da i kod vas bude uspješna borba za zaustavljanje epidemije“, potcrtao je Sijarto, a prenosi N1.

Rekao je i da što je uspješnija zaštita i obrana od epidemije, i Mađarska je u većjoj sigurnosti.

Ubrzati proces cijepljenja u BiH

“U tom duhu danas smo donijeli u BiH 200.000 Sinopharm cjepiva da pomognemo u uspješnosti borbe protiv epidemije. Ponosni smo na to da je ovo do sada najveća donacija koju je BiH dobila. Nadamo se da ubrzavanjem zaštite od epidemije ćete brže moći da pokrenete i gospodarstvo BiH. To će doprinijeti stabilnosti u BiH, što će opet pomoći u tome da se ilegalna migracija spriječi i zaustavi'', poručio je Sijarto u svome obraćanju.

Istaknuo je i želju da se u BiH ubrza proces cijepljenja protiv korona virusa te poželio mnogo zdravlja građanima BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close