Što kada ima lažnu diplomu?

Nema institucije ili ustanove u kojoj nema sumnjivih diploma

Što kada se utvrdi da zaposlenik u državnim institucijama ima lažnu diplomu?
Vijesti / Flash | 03. 11. 2020. u 08:51 Bljesak.info
Što kada se utvrdi da zaposlenik u državnim institucijama ima lažnu diplomu?

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na području Unsko-sanske županije već godinu traje provjera diploma zaposlenika u županijskim institucijama koje usporedo vode Tužiteljstvo i Radno tijelo Vlade Unsko-sanske županije za borbu protiv korupcije. Provjerava se oko 7 tisuća diploma, a proces je usporen zbog koronavirusa.  Što ukoliko se utvrdi da zaposlenici u državnim institucijama rade sa lažnim diplomama?

Do sada je otkrivena 51 sumnjiva diploma i slučajevi su proslijeđeni policiji i Tužiteljstvu Unsko-sanske županije na daljnje postupanje, kažu iz radnog tijela za borbu protiv korupcije. Iz Tužiteljstva USŽ kažu da ne mogu potvrditi ovaj broj, jer se svi predmeti ovog Tužiteljstva vode u Sustavu za automatsko upravljanje predmetima u tužilaštvima, pa bi točna informacija o broju takvih predmeta zahtijevala obujan i dugotrajan posao. Međutim, potvrdili su da gotovo da nema institucije ili ustanove u kojoj nema sumnjivih diploma.

''Diplome koje su predmetom kaznenih istraga u radu ovog Tužiteljstva otkrivene su u javnim poduzećima, organima državne službe, javnim ustanovama, kao i u pravosudnim institucijama. Na ovim predmetima tužitelji aktivno rade i poduzimaju radnje dokazivanja u cilju njihovog okončanja donošenjem tužiteljskih odluka. Kada je riječ o informacijama o stanju tih predmeta, stojimo Vam na raspolaganju, samo je neophodno da Vaš zahtjev uputite blagovremeno, kako bismo prije dostavljanja informacija izvršili gore navedene provjere u TCMS-u'', reklo je Županijsko Tužiteljstvo USŽ.

Nepostojanje jedinstvenog registra institucija čiji je osnivač županija otežalo je cjelokupni proces, zbog čega je procedura pokrenuta putem registra proračunskih korisnika.
''Taj registar ima 110 proračunskih korisnika. njima smo uputili inicijativu. Do sada je 61 institucija odgovorila radnom tijelu, neke su završile proceduru a neke su još u tijeku.
Za rukovodidetelje onih institucija koje se ogluše na inicijativu za provjeru diploma svojih uposlenika u ovom trenutku nema sankcija. Međutim, već u narednim danima će i taj problem biti riješen'', Šejla Šarić, Radno tijelo Vlade USŽ za borbu protiv korupcije.

''Dio institucija koje to nisu uradile, saznat ćemo ko su kada predsjednica radne grupe u srijedu održi sastanak sa premijerom, kada će ga detaljno izvijestiti koje su to institucija. Vlada onda ima sve mehanizme da pokrene mjere poput tih institucija, uključujući i smjenu upravljačkih struktura'', Razim Halkić, potpredsjedavajući Skupštine USŽ.

Dakle, do sada za 51 diplomu nije potvrđena vjerodostojnost, međutim, to u ovom trenutku ne znači da su to lažne diplome. S druge strane to još nije konačan broj diploma koje će biti predmet kaznenih istraga. Postavlja se pitanje kakve će posljedice ovo ostaviti na institucije i ukoliko se zaista dokaže da se radi o lažnim diplomama.

''Ovo sve ostavlja posljedice na cjelokupan sustav i ustanove u kojima su radili. Zasada nemamo većih problema, ali je loša slika koja ukazuje da su ljudi koji nisu kompetentni za određenu oblast radili. Pogotovo ako je netko držao nastavu našim učenicima, a nije imao adekvatno znanje i zakonitu diplomu'', kaže Albijana Trnavci, tajnica Ministarstva obrazovanja USŽ.

Iz Ministarstva obrazovanja kažu da su već utvrdili lažne diplome kod uposlenika u obrazovanju koji su dali otkaze. U drugoj fazi Ministarstvo obrazovanja vrši provjere diploma kod uposlenih u obrazovnom sustavu koji imaju diplome sa neakreditiranih ustanova. Prema ocjeni Agencije za visoko obrazovanje Bosne i Hercegovine, takve osobe ne mogu raditi u obrazovnom sistemu.

Kopirati
Drag cursor here to close