Zvizdić

'Nećemo biti sabiralište migranata, ne prihvaćamo financijsku pomoć'

Podsjetio je da BiH za sada ima šest centara u kojima može biti smješteno maksimalno 4.500 migranata i to je onaj broj s kojim se može nositi i upravljati centrima, imajući u vidu činjenicu da je BiH očuvanje sigurnosti najvažnije pitanje.
Vijesti / Flash | 25. 02. 2019. u 13:07 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina neće dozvoliti da postane sabiralište migranta na zapadnom Balkanu i bilo kakvu financijsku pomoć koja bi bila usmjerena za to nećemo prihvatiti, kazao je danas novinarima u Sarajevu predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. 

Podsjetio je da BiH za sada ima šest centara u kojima može biti smješteno maksimalno 4.500 migranata i to je onaj broj s kojim se može nositi i upravljati centrima, imajući u vidu činjenicu da je BiH očuvanje sigurnosti najvažnije pitanje. 

Napomenuo je da će se nastaviti postupati s migrantima na temelju tri osnovna principa među kojima je prvi humani način postupanja s migrantima, a uz to poštovat će se međunarodni i domaći zakoni koji reguliraju tu oblast. 

Međutim, ukoliko granice prema Europskoj uniji budu u potpunosti zatvorene, onda će BiH ići u pravcu zatvaranja svojih granica, potvrdio je Zvizdić, jer ukoliko bude pojačan priliv migranata na balkanskoj ruti zaštitit će se i bh. granice. 

Video: Zvizdić: Nećemo biti sabiralište migranata na zapadnom Balkanu



Najavio je da će o tome sutra raspravljati i Vijeće ministara BiH na sjednici kada će se razgovarati o novom broju policajaca, načinima zaštite istočnih granica, ali i novim porukama bh. susjedima da ne forsiraju prelazak migranata iz Srbije i Crne Gore prema BiH. 

''To nije dobrosusjedski odnos, to nije korektan odnos i to ćemo zaustaviti. Drugi po proju migranata koji dolaze u BiH su oni iz Irana koji u Srbiju dolaze kao turisti, a u BiH ulaze kao migranti jer Srbija i Iran imaju bezvizni režim'', pojasnio je Zvizdić. 

Jasno je kazao da se to više neće dozvoliti, nego će se uraditi trijaža te će migranti koji dolaze iz zemalja pogođenih ratom imati prioritet, a za ostale će i BiH imati policajce na granici gdje migranti ilegalno ulaze u BiH te će se ih vraćati u Srbiju i Crnu Goru. 

Također, iznio je i podatak da niti jedan donirani euro za suočavanje s migrantskom krizom nije prošao kroz sustav fnanciranja BiH nego su sredstava raspoređivana putem međunarodnih organizacija, a radi o iznosu od šest milijuna eura.

Kopirati
Drag cursor here to close