Krijumčarenje

Na karlovačkom sudu i 'prebacivači' migranata iz BiH

Za krijumčarenje migranata zakon uglavnom predviđa kazne od jedne do osam godina zatvora, a nekima je već pravomoćno potvrđeno po pet godina zatvora.
Vijesti / Flash | 25. 02. 2019. u 10:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj osoba kojima se sudi za prebacivanje stranih migranata kroz Hrvatsku višestruko je veći nego prijašnjih godina, a posebno je velik pritisak na Općinski sud u K arlovcu gdje je prema podacima iz e-spisa 2018. zaprimljeno 229 takvih slučajeva, a u prva dva mjeseca ove godine još pedesetak.

Po riječima sutkinje karlovačkog suda Blaženke Lugar Vladić, za sud je to velik pritisak, jer su svi ti slučajevi žurni spisi s obzirom da je uglavnom riječ o pritvorskim predmetima u kojima se sudi strancima iz Albanije, Ukrajine, Turske, Irana, Iraka te ponešto iz Srbije i BiH, a vrlo rijetko i Hrvatima.

U tim slučajevima se jednoj ili više osoba sudi da su iz koristoljublja, za unaprijed dogovoreni novčani iznos, kroz Hrvatsku prevozili strane državljane u namjeri da im omoguće da ilegalno izađu s hrvatskog teritorija i uđu u neku od drugih država članice Europske unije.

Za krijumčarenje migranata zakon uglavnom predviđa kazne od jedne do osam godina zatvora, a nekima je već pravomoćno potvrđeno po pet godina zatvora. No kazna može biti i do 12 godina, kod onih "prebacivača" kojima je utvrđen teži oblik nedjela, jer su osobama koje su prevozili ugrožavali život i zdravlje, primjerice u kamionima bez dovoljno zraka, piše Hina.

Tako, umjesto da dođu do lake zarade na teret nesretnih migranata, iskorištavajući njihove teške životne nedaće, 'prebacivači', po riječima sutkinje Lugar Vladić, uglavnom završe na izdržavaju kazne u zatvorima u Karlovcu, Gospiću, Remetincu i drugdje.

Ona napominje da je do sada presuđeno u 68 slučajeva,  te da bi bilo i više, ali je u nekim predmetima više okrivljenika, od kojih su neki još na slobodi pa je teško formirati spis i održati raspravu.

Kopirati
Drag cursor here to close