Zaštita objekta

Najavili novo okupljanje: Antifašisti traže fizičku zaštitu Partizanskog

UABNOR traži fizičku zaštitu Partizanskog spomen groblja u Mostaru
Vijesti / Flash | 27. 11. 2017. u 17:17 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) Mostar zatražilo je u ponedjeljak od svih razina vlasti da zaštite Partizansko spomen groblje u Mostaru, a protivnom najavljuju veliko regionalno antifašističko okupljanje. 

Iz tog udruženja od predstavnika vlasti traže da građanima osiguraju sigurno i slobodno kretanje u gradu Mostaru, ali i da zaštite objekte od interesa za cijelu državu. Također poručuju da ovakvu nebrigu prema građanima, ali i samoj državi više neće tolerirati.

''Posljednji teroristički čin pred Dan državnosti Bosne i Hercegovine jasna je poruka koju smo mi antifašisti Mostara okupljeni u Udruženju antifašista i boraca NOR – a dobro razumjeli. Zato zahtijevamo da u roku od 10 dana poduzmete sve mjere fizičke zaštite Nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine koji se zove Partizansko spomen groblje u Mostaru i tako spriječite daljnje terorističke aktivnosti na ovom spomeniku'',  ističu iz mostarskog UABNOR-a.

Ukoliko u tom roku Partizansko spomen groblje ne bude adekvatno zaštićeno, dodaju, kako će u subotu, 9. prosinca, s početkom u 12 sati organizirati veliko regionalno antifašističko okupljanje na tom spomen groblju.

''Položit ćemo cvijeće, odati poštu poginulim i ubijenim, podići šatorsko naselje i svojim tijelima danonoćno štititi Bosnu i Hercegovinu štiteći njezin Nacionalni spomenik'',  zaključuju iz UABNOR-a.

Sergej Segio Šotrić, predsjednik "Odbora za podršku obnovi Partizanskog spomen groblja u Mostaru", čiji legitimitet osporava gradonačelnik Grada Mostara Ljubo Bešlić, uputio je pismo vlastima sa državnog, federalne, županijske i gradske razine, u kojem ukazuje i osuđuje novi vandalski nasrtaj i prijetnje kojima su u prošli petak bili izloženi građani i pripadnici UABNOR-a, kada su pokušali da - uoči Dana državnosti BiH, polože cvijeće i odaju počast antifašistima sahranjenim u kompleksu spomen obilježja.

Posve je bjelodano, tvrdi Šotrić, da su ataci ovakve vrste uslijedili nakon što je „uspješno započeta ozbiljna i sveobuhvatna aktivnost radi rekonstrukcije i revitalizacije spomeničkog kompleksa, kao i njegove trajne zaštite, kao ponovnog blistavog sadržaja ukupne kulturne i turističke ponude hercegovačkog središta“.

''Na tom zadatku su proteklih dana zajedno i vrijedno radili zaposleni iz komunalnih poreduzeća „Parkovi“ i „Komos“, kao i brojne druge organizacije i pojedinci koji – kao prijatelji projekta, na različite načine doprinose ovom cilju, potaknuti nedavnom posjetom i odlučnom inicijativom i obećanjem premijera Denisa Zvizdića i Fadila Novalića, da će ovom nacionalnom spomeniku BiH biti ponovo vraćen stari sjaj i privlačnost'', navodi Šotrić u pismu te poziva sve nadležne organe u Gradu Mostaru, HNŽ, Federaciji i državi BiH, da odlučno i bez oklijevanja, poduzmu sve potrebne mjere kako bi se vandalizam zaustavio, sankcionirao i preventivnim mjerama i radnjama ubuduće spriječio.

Šotrić navodi da se apel posebno odnosi na gradske strukture vlasti Mostara i HNŽ, policiju i sigurnosne službe. Ujedno podsjeća da se nedavna - od svih građana pozdravljena kandidatura Grada Mostara za prijestolnicu evropskog centra kulture (2025. godine), duboko kosi sa ovakvim i sličnim necivilizacijskim događajima i slučajevima, koji su u potpunoj suprotnosti sa smislom i ciljevima takve plemenite i dobrodošle inicijative.

''Kakvu poruku, u ime svih nas dobrodušnih građana Mostara, kojima na srcu jeste interes i pripadnost društvu i porodici ujedinjenih naroda Europe i svijeta, šaljemo toj istoj Europi i svijetu, vijestima i slikama nasilničkih prijetnji Mostarcima i njihovim gostima, te vandalskim nasrtajima na naše mostarske i ujedno europske vrijednosti i svetinje'', navodi, između ostalog, Šotrić u pismu upućenom institucijama vlasti na svim razinama.

Kopirati
Drag cursor here to close