Dane smjernice

Na izbore uz epidemiološke mjere - Strogo se držati instrukcija SIP-a

Na prije i na dan izbora na svim biračkim mjestima u državi provodit će se neophodne epidemiološke mjere.
Vijesti / Flash | 28. 08. 2020. u 08:36 Bljesak.info
CIK BiH objavila uputstvo o načinu provođenja lokalnih izbora

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo BiH objavila je uputstvo o načinu provođenja lokalnih izbora u uvjetima epidemije koronavirusa. Međutim, da bi se ispoštovale sve epidemiološke mjere bit će im potrebno još novca, zbog čega su Vijeću ministara uputili zahtjev za još 2,5 milijuna maraka.

Glasači i članovi biračkih odbora na ovogodišnjim izborima morat će se strogo držati instrukcija koje je izdalo Središnje izborno povjerenstvo. Dan prije i na dan izbora na svim biračkim mjestima u državi provodit će se neophodne epidemiološke mjere, kao što je mjerenje temperature i dezinfekcija ruku na ulazu. Biračka mjesta će se provjetravati svakih sat vremena, te redovita dezinfekcija radnih površina.

Predsjednik biračkog odbora odgovoran je za nadzor nad primjenom navedenih mjera, a to se primarno odnosi na poštivanje fizičke distance unutar biračkih mjesta, ali i ispred njih. Ovakva situacija zahtijeva dodatan broj ljudi i opreme.

“Danas smo uputili akt Vijeću ministara, ministarstvu civilnih poslova, ministarstvu financija, to je prva adresa kojoj se obratilo Središnje izborno povjerenstvo, da se ovo pitanje sustavno riješi. U okviru odobrenih i dobivenih sredstava i koja su namijenjena za borbu protiv Covida, moraju se nabaviti sredstva, koja su neophodna za nabavku materijalno-tehničkih sredstava i opremu na dan izbora”, izjavio je član SIP-a Suad Arnautović.

Dan prije izbornog dana predsjednik i članovi biračkog odbora i njihovi zamjenici u suradnji s nadležnima dužni su osigurati dezinfekciju cjelokupnog prostora biračkog mjesta. Biračka mjesta uglavnom su školske ustanove.

Za nabavku neophodne opreme koju će koristiti glasači i članovi biračkih odbora i glasači, neophodna su dodatna financijska sredstva, kaže Arnautović.

“Sadašnja aproksimacija se kreće negdje oko dva i po milijuna maraka dodatnih sredstva koje je neophodno osigurati u budžetu ili na nekim drugim nivoima”, dodao je.

“Logično je da im treba više novca da bi osigurali zaštitu birača i članove biračkih odbora, samo je pitanje kako će oni iskoristiti taj novac, koliko je to zaista svrsishodno i neophodno da se toliko novca, troši i pitanje je hoće li parlamentarci ponovno razmatrati da se spoje lokalni i opći izbori kako bi uštedjeli novac”, ističe politička analitičarka Ivana Marić.

Do održavanja lokalnih izbora ostalo je nešto više od dva i pol mjeseca, a u Bosni i Hercegovini će biti registrirano oko 5.500 biračkih mjesta, prenosi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close