Jer nas se tiče

Mostar: Građani dokumentima odgovorili Bešliću

''Stav građana Bijelog polja jeste da tiraniju nećemo dopustiti na ovim prostorima od bilo koga, makar se protiv nje morali boriti i svojim životima'', navodi se.
Vijesti / Flash | 07. 10. 2019. u 20:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kao rezultat stalnih nasrtaja gradskih vlasti na ljudska prava građana Mostara, a posebno građana Bjelopoljske kotline, koja su zagarantirana po svim europskim i svjetskim konvencijama, objavljujemo dokumentaciju koja je isključivo privatne pirode, dok se o dokumentaciji za deponiju (koja je ilegalna) izdanoj od organa vlasti koji nemaju nikakvo pravo na to, konstantno šuti, s druge strane se kontinuiranim insinuacijama i lažima pokušava napraviti zastrašivanje i pritisak na građane'', stoji u objavi inicijative građana ''Jer nas se tiče''

Građani su ogorčeni na Bešlića i tvde ''da je gradonačelnikov „najjači adut“ nepostojanje dokumentacije i dozvola za naselja i kuće oko deponije Uborak''.

''Prisiljeni smo izaći u javnost s dokumentima s ciljem ukazivanja na istinu koja osporava svaku gradonačelnikovu izjavu na tu temu, možemo reći da su to lažni aduti koji imaju za cilj unijeti nemir i izmanipulirati stanovnike grada Mostara. Dozvole koje objavljujemo su dozvole kuća koje su tik uz deponiju, udaljene svega nekoliko 10-ina metara od iste'', stoji u priopćenju.

Dalje se navodi kako je žalosno da ove stanovnike nitko nikada nije pitao slažu li se s činjenicom da im je deponija u dvorištu.

''Nikada ih nitko nije pitao kako se 24 sata dnevno bore sa tim užasom, dok se javnosti podmeću ovakve dezinformacije. Također, napominjemo kako na temu deponije nikada nije organizirana javna rasprava, tako reći proglašena je regionalnom bez suglasnosti građana'', dodaje se.

Inicijativa građana ističe kako nikada nije negirano postojanje pojedinih kuća koje nemaju završenu dokumentaciju obzirom da takva naselja postoje i u ostalim dijelovima Mostara, ali i širom BiH.

''Naglašavamo kako su tu naseljeni građani koji su pretrpjeli stradanja i rušenja svojih prijeratnih domova, progone, ubijanja, samim tim lošijeg su imovinskog stanja, postavlja se pitanje kako je moguće da bilo tko vrši udar na njihovo dostojanstvo, zar netko ima pravo na to? Stav građana Bijelog polja jeste da tiraniju nećemo dopustiti na ovim prostorima od bilo koga, makar se protiv nje morali boriti i svojim životima'', dodaju.

Što je starije, Neretva ili deponija?

Postavili su i pitanja za gradsku vlast.

''Dobili ste papirologiju stambene objekte, koju i sami imate u svojim arhivima, što je sljedeće, koja laž je sljedeća? Što je sa ekonomijom, najvećim vinogradima koji opskrbljuju BiH, koji su 10-ak metara od deponije, što je sa rijekom Neretvom koja je udaljena svega 1,5 km od deponije? Je li netko i rijeku Neretvu ilegalno usmjerio tako da je udaljena 1,5 km od same deponije? Je li i tu potrebno utvrditi što je starije, Neretva ili deponija? Što je sa potokom Sušica koji se praktički koristi kao kanalizacija za procijedne vode sa deponije, kako bi iste bez bilo kakve filtracije dospjele u Nerevu?'', pitaju građani.

''Dragi građani koristimo priliku ukazati na činjenicu deponije kao ekološke bombe, koja je primila na desetine puta više otpada od dozvoljenog kapaciteta, kako su prekršene i količinske i vremenske norme postavljene od strane svjetskih stručnjaka, a ako tome dodamo i činjenicu da su tu deponirane i sve vrste zabranjenog otpada iz cijele Hercegovine pa i šire dobije se užasna slika, i zaista je užasna, jer je svaki građanin grada Mostara potencijalna žrtva ovakve vrste odlaganja otpada na deponiju. Bojimo se da su posljedice svega gore navedenog pogubne po naše zdravlje, te da se svakim danom postojanja deponije samo dodatno usložnjava ionako kompleksna situacija od koje nam prijete šire razmjere njenog katastrofalnog utjecaja na okolinu i zdravlje stanovnika našega grada pa i šire. Apeliramo na vas kako biste nam se pridružili u ovoj plemenitoj borbi koja za cilj ima dobro za sve nas, kao i dobro za generacije koje dolaze'', 

Bešlić: Stanje na deponiji je solidno

Podsjetimo, nakon što je objavljeno revizorsko izvješće o radu mostarske Deponije i nakon što je Ministarstvo okoliša FBiH objavilo kako to odlagalište otpada neće moći dobiti novu dozvolu, mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić rekao je kako je stanje na deponiji solidno  te da nema niti jedan razlog da se okolišna dozvola ne obnovi.

Naveo je i da će posljednji nalaz Federalne uprave za inspekcijske poslove nakon nadzora na Deponiji dati javnosti na uvid. 

''Nažalost, ovdje se sve ispolitiziralo, pojavljuje se puno kvazi-stručnjaka i zanimljivo je da i u vezi s pričom o Koridoru 5C na našem području, a i deponijom isti ljudi guraju negativnu priču. Svjedoci ste priče o izmišljenom piralenu i da smo a deponiju odvozili mulj, a sve je to plasirano kako bi se javnost uznemirila '', rekao je Bešlić. 

Također je istaknuo da svi koji žive u blizini deponije bespravno i  da su bez dozvole napravili kuće na tim lokacijama. 

Kopirati
Drag cursor here to close