DF-GS

Objavljen dokument sa informacijama o stanju deponije Uborak

Klub zastupnika DF-GS u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH dostavio je Izvještaj o stanju Deponije "Uborak" na području Mostara za najavljenu sjednicu koja će biti održane 24. i 25. rujna 2019. godine
Vijesti / Politika | 12. 09. 2019. u 17:02 Bljesak,info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Deponiranje ogromnih količina komunalnog otpada, lešina životinja, medicinskog otpada iz bolnica, kancerogenih spojeva poput piralena, je podrazumijevalo ugradnju odgovarajućih filtera i prečistača koji ce onemogućiti da štetne tvari posredstvom otpadnih voda koje predstavljaju iscjetke sa deponije budu filtrirane.

Zbog nebrige i nesposobnosti Gradske uprave Mostara i menadžmenta JP ''Deponija Uborak" do današnjeg dana nije došlo do ugradnje ovih prečistača mada su donatorska financijska sredstva za ovu namjenu bila osigurana'', dio je iz dokumenta pod nazivom Informacija o stanju Deponije Uborak na području Mostara.

Navedeni dokument je ispred kluba zastupnika Koalicije DF - GS u parlamentarnu raspravu uputio zastupnik prof. dr Ahmed Džubur s namjerom da se uvrsti u dnevni red.

U navedenom dokumentu se ističe kako je ''Grad Mostar 2013. godine na svoj žiro račun deponirao financijska sredstva u iznosu od 6.000.000  KM od kredita Svjetske banke čija je isključiva svrha bila sanacija prve deponije na lokalitetu ''Uborak". Predviđena sanacija nikada nije započeta i u nju nije utrošena niti jedna KM''.

Deponiji "Uborak" 16.09.2019. godine ističe upotrebna dozvola. Prema tvrdnjama nadležnih stručnih osoba iz resornog Federalnog Ministarstva te osoba iz Federalne inspekcije ovoj deponiji neće biti produžena upotrebna dozvola.

''Budući da Deponija "Uborak" ni do sada nije imala građevinsku dozvolu niti urbanističku suglasnost za rad, stanovnici bjelopoljske kotline koji trpe posljedice njenog nelegalnog rada opravdano strahuju da niti ne produžavanje "upotrebne dozvole" neće biti prepreka da se nastavi svjesno i neodgovorno kontaminiranje stanovnika ovog kriznog područja''.

''Zato se, u situaciji kada se zakoni evidentno krše, što za posljedicu ima enormne posljedice za zdravlje ljudi, traži hitna reakcija Zastupničkog doma Parlamenta Federacije koja će za posljedicu imati jedinu pravednu i odgovornu odluku: HITNO ZATVARANJE I ADEKVATNU SANACIJU DEPONIJE "UBORAK''', navodi se u dokumentu koji je upućen Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close