Grabo u Sarajevu

Mladi žele zaustaviti korupciju, ali roditelji 'ne daju'

"Nakon dugog čekanja na operaciju, tek kada smo platili doktoru, operacija je izvršena."
Vijesti / Flash | 10. 12. 2019. u 09:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Sa korupcijom smo počeli mi koji smo počeli davati novac, a sad se to očekuje. Mi smo krivi jer nudimo novac'', jedna je od poruka učenika sarajevske Treće gimnazija koja je bila domaćin rasprave o korupciji u BiH.

Naime, na Međunarodni dan borbe protiv korupcije, 9. prosinca, učenici ove škole razgovarali su s Mattom Fieldom, britanskim veleposlanikom u BiH, Lejlom Brčić, ministricom pravde i uprave Kantona Sarajevo i Berislavom Juričem, urednikom portala Bljesak.info i autorom crtića Obitelj Grabo o prisustvu korupcije u današnjem bh. društvu, uzrocima ove štetne pojave i načinima njezine prevencije i zaustavljanja.

U serijalu Obitelj Grabo koje na jednostavan i zanimljiv način ukazuju na prisustvo korupcije u svakodnevnom životu, od djetinjstva do starosti, učenici Treće gimnazije su prepoznali neke od situacija u kojima su se oni, njihovi članovi porodice i prijatelji našli.

  / O korupciji u Trećoj gimnaziji

"Danas je neki vid kulture i lijepih manira odnijeti doktoru poklon. To nas uči obitelj i društvo pa to i ne vidimo kao korupciju."

"Nakon dugog čekanja na operaciju, tek kada smo platili doktoru, operacija je izvršena."

"Normalno je da kad nas zaustavi policija mi bez razmišljanja posegnemo za novčanik. Da se lakše izvučemo i prođemo bolje."

"Mladi žele zaustaviti ovo, ali naši roditelji nastavljaju sa ovom praksom. Mora se svima ukazivati na loše strane korupcije, kako nama mladima tako i roditeljima."

Ovo su samo neki od komentara učenika o prisustvu korupcije i krivcima za ovu pojavu, koji su još naglasili da iako platiti neku uslugu djeluje kao lako i brzo rješenje, nitko ne razmišlja o dugoročnim posljedicama, te da od roditelja i odraslih uče da je ovo normalna pojava, da ne postoji povjerenje u državu i njene institucije.

''Od učenika sarajevske Treće gimnazije čuli smo mnogo, i previše, svjedočenja o korupciji u njihovoj neposrednoj sredini. Ipak, zadivljuje me njihov stupanj informiranosti o štetnosti korupcije po cijelo društvo, o tome tko snosi odgovornost za ovu pojavu, te kako svi zajedno možemo utjecati da se korupcija smanji. Trebamo ih nastaviti poticati da aktivno djeluju protiv ove pošasti i time spriječiti da i sami postanu dijelom lanca korupcije u budućnosti'', rekao je veleposlanik Field.

Kopirati
Drag cursor here to close