Pokloni pričaju

Mission Impossible: Apsurdi u pokušaju suzbijanja korupcije

Svjedoci smo kriminalnih radnji najviših nositelja pravosudnih i policijskih funkcija samo u 2019. godini gdje je javnost imala priliku vidjeti da pokloni zaista pričaju, navodi se u priopćenju.
Vijesti / Crna Kronika | 09. 12. 2019. u 14:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine usvojila Zakon o zaštiti osoba koja prijavljuju korupciju u institucijama Bosne i Hercegovine krajem 2013. godine, a prethodno i Zakon o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije još krajem 2009. godine, rezultati su potpuno izostali.

Kako se navodi u priopćenju Platforme za progres povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije 9. prosinca, odnos domaćih vlasti prema propisima koja su usvojili najbolje ilustrira činjenica da je imenovanje prvog direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije uslijedilo skoro 20 mjeseci nakon usvajanja predmetnog zakona.

Uzrok ovolikog kašnjenja prvenstveno leži u činjenici da je svemu morao prethoditi koalicijski dogovor te je politička podobnost bila presudan faktor za imenovanje rukovodstva ove institucije.

Nedostatak rezultata je direktna posljedica nedostatka profesionalnosti i političke neovisnosti, koja je u ovom slučaju od vitalne važnosti. Neodgovoran odnos ove institucije, jedne od ključnih u borbi protiv korupcije, najbolje ilustrira podatak da su 31.10.2019. godine objavili Poziv za dostavljanje literarnih i likovnih radova na temu ''Pokloni pričaju''‚ koji će biti publiciran u njihovom kalendaru za 2020. godinu.

Svjedoci smo kriminalnih radnji najviših nositelja pravosudnih i policijskih funkcija samo u 2019. godini gdje je javnost imala priliku vidjeti da pokloni zaista pričaju, navodi se u priopćenju.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, Platforma za progres podsjeća trenutne vlasti Bosne i Hercegovine na preuzete obveze iz oblasti borbe protiv korupcije te želi da upozna sve građane naše zemlje sa postojećim stanjem na osnovu službenih podataka i činjenica.

Generalna ocjena postojećeg stanja je da se vlasti ove države neuspješno bore protiv korupcije kao i da građani percipiraju rapidan rast koruptivnih djelatnosti u javnom sektoru pogotovo.

Također, javnost identificira glavne nositelje korupcije u strukturama na svim nivoima vlasti Bosne i Hercegovine; od institucija na lokalnom, županijskom, entitetskom i državnom nivou.

Ustavno i zakonsko uređenje Bosne i Hercegovine je dodatno doprinijelo izostanku rezultata u borbi protiv korupcije, na što ukazuje i nedavno objavljen ''Izvještaj nezavisnih viših stručnjaka o pitanjima vladavine prava u Bosni i Hercegovini'' gdje se generalno konstatira izuzetno slaba suradnja policijskih i pravosudnih institucija u državi.

Rezultat rada pravosudnog sustava u BiH je neuspjeh u borbi protiv kriminala i korupcije što se odnosi na sve nivoe vlasti.

Kopirati
Drag cursor here to close