Promet i komunikacija

Ministarstvo traži krivce: Od nemara vozača do MUP-a i ralica

‘’Ministarstvo je uputilo žurni zahtjev Federalnoj inspekciji da utvrdi razloge nastale situacije.''
Vijesti / Flash | 23. 01. 2019. u 10:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

‘’Do potpune obustave prometa došlo je nakon što su se dva teretna vozila popriječila na prometnici, te onemogućila adekvatno održavanje ceste. Različiti čimbenici su doveli do situacije potpune neprohodnosti u lokalitetu Donja Jablanica, od nemara vozača teretnih vozila, koji su na put krenuli bez zimske opreme, do zakašnjele reakcije MUP-a i poduzeća koje se bavi održavanjem te dionice’’, stoji u priopćenju Federalno ministarstvo prometa i komunikacija vezano uz zastoj prometa koji je nastupio na  magistralnoj cesti M-17 lokalitet Donja Jablanica.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, kako ističu, je poduzelo sve aktivnosti koje su njihovoj nadležnosti s ciljem normalizacije prometa na magistralnoj cesti M-17 lokalitet Donja Jablanica te su u stalnom kontaktu s upraviteljem magistralnih cesta, tj. JP Ceste Federacije, koje temeljem Zakona o cestama FBiH imaju izravnu nadležnost nad upravljanjem, građenjem, rekonstrukcijom i održavanjem svih magistralnih cesta u Federaciji BiH.

‘’Ministarstvo je uputilo žurni zahtjev Federalnoj inspekciji da utvrdi razloge nastale situacije. Također, Federalni ministar prometa i komunikacija je 30. Listopada 2018. formirao i imenovao Stožer zimske službe, koji se sastoji od predstavnika svih institucija nadležnih za reguliranje prometa u zimskim uvjetima’’, istuču u ovom Ministarstvu.

 

Stožer se sastoji od predstavnika ministarstva prometa, unutarnjih poslova, BIHAMK-a, AMS-a u BiH, te predstavnika JP Ceste Federacija.

‘’Stožer zimske službe je proglasio zimske uvjete na magistralnim cestama 14.prosinca 2018. te je upozorio na hvatanje snijega na kolnicima, ostatke ugaženog i zaleđenog snijega, mogućnost zaleđivanja kolnika, kao i stvaranja smetova i zapuha, te da sukladno navedenoj situaciji predstavnici MUP-a mogu iz prometa isključiti priključna vozila dok se ne steknu sigurniji uvjeti prometa. Tijekom jučerašnjeg, ali i današnjeg dana, poduzete su sve aktivnosti na razini Ministarstva, ali i Stožera kako bi se normalizirala prohodnost na spomenutoj lokaciji’’, stoji u priopćenju.

 

Što kaže Vlada HNŽ?

''Budući da je magistralna cesta M17 na području općine Jablanica sinoć nekoliko sati bila zatvorena za promet, u nekim medijima pojavile su se netočne informacije o tomu kako krivnju za takvo stanje snosi i Vlada Hercegovačko-neretvanske županije'', stoji u priopćenju Vlade HNŽ.

Zbog istinita informiranja javnosti, kako navode,  Vlada HNŽ nema nikakve mjerodavnosti nad magistralnim cestama za koje je zadužena Federacija BiH.

''U mjerodavnosti Vlade HNŽ su regionalne ceste: R-418 Konjic-Buturović Polje-Prozor, R-418 Ostrožac-Buturović Polje, R-418 Prozor-Varvara, R-419 Jablanica-Blidinje, R-435 Konjic-Borci-Glavatičevo-Odžaci, R-435-a Potoci-Rujište-Ćesim-Borci, R-425 Žitomislići-Hamzići, R-425-a Tromeđa Gabela, R-426 Dračevo-Hutovo-Ravno, R-427 Stolac-Brana, kojima se cijelo vrijeme prometovalo. Zbog novih snježnih padalina i na regionalnim prometnicama u sjevernom dijelu Županije, poglavito na prometnici R-419 Jablanica-Blidinje, promet se, iako otežano, kontinuirano odvijao.  

Odgovorne službe i institucije u sklopu sustava Federacije BiH, a dakako i svi ostali koji imaju ulogu u ovakvim situacijama, ne bi smjeli biti iznenađeni snijegom u sred zime. Njihova uloga je jasna – biti u pripravnosti i žurno reagirati kako bi se život i promet nesmetano odvijali!

Dakle, svjesni činjenice kako su sudionici u prometu u proteklih 24 sata imali ozbiljnih poteškoća na magistralnoj cesti M17, a kako bi takve predvidljive situacije u buduće bile izbjegnute, pozivamo mjerodavna tijela, ali i vozače na odgovorno ponašanje sukladno ulogama koje imaju u prometu'', istaknuli su u priopćenju iz Vlade HNŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close