Žele u Njemačku

Migranti žele napustiti Salakovac: Problemi i s pitkom vodom

Pravila su takva da, ukoliko najave, imaju pravo odusutnosti dva dana, ali ukoliko se ne vrate, gube pravo na smještaj. U Salakovcu ih je ostalo oko 150.
Vijesti / Flash | 01. 08. 2018. u 07:10 Bljesak.info
Migranti u Salakovcu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Migranti skoro svakodnevno napuštaju izbjeglički centar u Salakovcu i odlaze u Bihać, odakle žele da se što prije domognu zemalja Europske unije. Nekoliko njih i danas je otišlo  put Unsko-sanskog kantona, a u Centru uvjeravaju da ih ne mogu spriječiti da odlaze, piše ATVbl.com.

Pravila su takva da, ukoliko najave, imaju pravo odusutnosti dva dana, ali ukoliko se ne vrate, gube pravo na smještaj. U Salakovcu ih je ostalo oko 150.

Već danima, najveći problem im je nedostatak pitke vode, pa se u Crvenom križu snalaze kako znaju i umiju. Stigla je jedna cisterna, koja bi trebalo da podmiri potrebe migranata, koji zbog vrućina vrijeme uglavnom provode u prostorijama centra, kaže upravnik Centra Edin Denjo, a česti su gosti i u obližnjim trgovinama i kafićima.

Međutim, mještani nerado pričaju o migrantima i iskustvima koje imaju s njima. Upravnik centra u Salakovcu poručuje da je situacija pod kontrolom i da nema problema.

"Sve je uredu, pod kontrolom je, važno je reagirati u startu, imali smo jednu – dvije tuče, ali to je normalno na ovoliki broj ljudi, na neizvjesnost ovih ljudi, koji ne znaju ni gdje su, ni što su. Normalno je da su i nervozni, i sve ostalo," rekao je Denjo.

Oni koji su ostali u Centru, kažu da ne mogu se požaliti na uvjete. Imaju tri obroka dnevno, higijenske pakete i sve što im je neophodno. Ipak, kažu da ne žele da ostaju.

"Molim vas otvorite granice Hrvatska, molim vas, želim ići u Njemačku, moja cijela obitelj je u Njemačkoj, ja sam ovdje sam," kaže Husein iz Irana.

Dok neki mještani tvrde da im nije baš drago zbog prisustva migranata, drugi poručuju da nema problema. U Crvenom križu čekaju obećana sredstva, međutim još nisu dobili novac koji bi im svakako dobro došao. Tvrde da u sljedećih nekoliko mjeseci neće imati problema, makar sa nabavkom hrane za sve one koji borave u Centru.

"Ono što je možda najveći problem ovdje je nedostatak neke podrške, prvenstveno govorim od strane vlasti. Ovaj dio koji se odnosi na osiguranje prehrambenih artikala je u dobro doba završen, tako da mogu sa zadovoljstvom da kažem da u sljedeća tri mjeseca nećemo imati neke brige, ali evo recimo u zadnje vrijeme problemi sa nedostatkom pitke vode su nas primorali da se okrenemo ka nekim drugim aktivnostima," rekao je Alen Kajtaz, tajnik Crvenog krsta Mostar.

Vijeće ministara BiH bi se na  sjednici ponovo trebao baviti stanjem u oblasti migracija, a sve u vezi sa pojačanim prilivom migranata u BiH.

Do sada nije bilo konkretnijih zaključaka, koji bi riješili situaciju na nekoliko lokacija, pogotovo u Unsko – sanskom kantonu, gdje je stanje svakim danom sve teže.

Prije nekoliko dana pojedini izaslanici zatražili su da se održi i zajednička sjednica oba Doma bh. Parlamenta i ministara, gdje bi se pričalo samo o pojačanom prilivu migranata. 

Kopirati
Drag cursor here to close