Čeka se ekstradicijski sudac

Mamićev odvjetnik Miljević: Sve će biti gotovo za sat ili dva

Prema zakonskoj proceduri Mamić će biti priveden u Sud BiH, gdje bi ekstradicijski sudac trebao utvrditi koje dokumente posjeduje. Ukoliko ima valjane dokumente Mamić, sukladno zakonskim propisima neće do daljnjeg moći biti izručen Hrvatskoj.
Vijesti / Flash | 14. 06. 2018. u 14:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Odjela za informiranje Državne agencije za zaštitu i sigurnost SIPA-e potvrdili su nam da je Zdravko Mamić, bivši čelnik Dinama danas lišen slobode i bit će predat Sudu Bosne i Hercegovine na daljnje postupanje.

Mamićev odvjetnik Veljko Miljević rekao je da je Zdravko Mamić, sam otišao u policijsku postaju u Međugorju.

"Mamić nije uhićen. On je ovoga trenutka na ulasku u Mostar ili je već u Mostaru u pratnji službenih osoba određenih državnih tijela BiH koje su došle neformalno zamolit ga da ispuni svoju obvezu kao državljanin BiH i da ode na službenu radnju koja je propisana određenim međunarodnim pravnim propisima i ugovorima između RH i BiH i da da informacije na temelju kojeg se pravnog naslova nalazi u BiH, te gdje se nalazi i gdje će biti dostupan državnim i pravosudnim tijelima BiH", rekao je za HRT Veljko Miljević, Mamićev odvjetnik.

Zdravko Rajić, odvjetnik Zdravka Mamića, koji je nešto prije podneva uhićen u Međugorju po međunarodnoj tjeralici, izjavio je za Hinu da ne postoji temelj da se Mamić izruči Hrvatskoj.

Navodeći kako obrana još uvijek nema informaciju po kojim inkriminacijama je uhićen Mamić, odvjetnik Rajić je pojasnio kako će se tijekom dana održati sudsko ročište na Sudu BiH o zahtjevu Hrvatske za njegovim izručenjem.

"Ukoliko se radi o predmetu koji je nedavno presuđen u Hrvatskoj, tj. 6. lipnja ove godine, smatramo da nema osnove da se prihvati zamolba Republike Hrvatske vezano za izručenje s obzirom na odredbe Sporazuma za pružanje međunarodne pravne pomoći", rekao je Rajić za Hinu.

Pojasnio je da se odredbe toga sporazuma ne mogu retroaktivno primjenjivati.

"S obzirom da se ugovor o međunarodnoj pravnoj pomoći ne može retroaktivno primjenjivati očekujemo povoljan ishod", dodao je odvjetnik.

Zdravko Mamić je u razgovoru za Klix netom nakon privođenja kazao da dolazi u Sarajevo gdje će se u Sudu Bosne i Hercegovine izjasniti da je protiv izručenja Republici Hrvatskoj.

Zakonski rok koji Državna agencija ima za dovođenje Zdravka Mamića pred Sud BiH je 24 sata od trenutka njegova uhićenja.

Prema zakonskoj proceduri Mamić će biti priveden u Sud BiH, gdje bi ekstradicijski sudac trebao utvrditi koje dokumente posjeduje. Ukoliko ima valjane dokumente Mamić, sukladno zakonskim propisima neće do daljnjeg moći biti izručen Hrvatskoj.

Iz Suda BiH su pojasili za Hinu da još uvijek 'nije zakazano ročište u odnosu na Zdravka Mamića'. Najavili su da će javnost o ishodu tog sudskog ročišta biti informirana putem priopćenja.

Kopirati
Drag cursor here to close