Međugorje

Uhićen Zdravko Mamić

Poručeno nam je kako za sada nema detalja oko uhićenja, ali da će Mamić biti predan Sudu BiH.
Vijesti / Crna Kronika | 14. 06. 2018. u 12:31 Bljesak.info
Kopirati

Bjegunac od hrvatskog pravosuđa, bivši čelnik i sadašnji savjetnik GNK Dinamo  Zdravko Mamić, uhićen je na području Međugorja, potvrđeno je za Bljesak.info iz SIPA-e.

Poručeno nam je kako za sada nema detalja oko uhićenja, ali da će Mamić biti predan Sudu BiH. 

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković je nakon neformalnog susreta s kolegom iz BiH Josipom Grubešom rekao kako je procedura oko izručenja Zdravka Mamića u tijeku, a konačnu odluku o tome hoće li se ona ostvariti donijet će Sud Bosne i Hercegovine.

"Mi se danas nismo susreli isključivo radi predmeta koji javnost najviše zanima, a to je izručenje Zdravka Mamića, ali ono definitivno potpada pod ovaj sporazum", istaknuo je hrvatski ministar.

Naglasio je kako ta procedura ide svojim tijekom i kako je Bosna i Hercegovina zaprimila tjeralicu.

"Nakon što ministarstvo pravosuđa primi svu dokumentaciju suda mi ćemo postaviti zahtjev za izručenjem koji ćemo poslati ministarstvu pravosuđa BiH, a nakon toga odluku o izručenju ili neizručenju donosi sud BiH, a mi kao ministarstva tu nemamo ingerencija", zaključio je Bošnjaković.

Podsjećamo, Županijski sud u Osijeku, koji je Mamića prvostupanjskom presudom osudio na šest i pol godina zatvorske kazne, raspisao je domaću i međunarodnu tjeralicu te izdao poseban nalog za njegovo uhićenje na području zemalja Europske unije.

Dinamovog čelnika Županijski sud je proglasio krivim zbog izvlačenja 116 milijuna kuna (oko 16 milijuna eura) iz zagrebačkog kluba te nanošenja štete državnom proračunu od 12,2 milijuna kuna (oko 1,2 milijuna eura).

Suoptuženi Zoran Mamić osuđen je na četiri godine i 11 mjeseci, poreznik Milan Pernar na četiri godine i dva mjeseca, a bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović na tri godine zatvora.

Dan uoči izricanja presude Zdravko Mamić je prešao na područje Bosne i Hercegovine.

Kopirati