Izvještaj u UN-u

Ljudska prava u BiH: Nismo se imali čime pohvaliti

Navedeno je i da je BiH jedina zemlja koja je kasnila s podnošenjem svog izvještaja u okviru ovog procesa.
Vijesti / Flash | 13. 11. 2019. u 20:10 Bljesak.info
Izvještaj o ljudskim pravima u UN-u

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom danas predstavljenog UN-ovog Univerzalnog periodičnog pregleda (UPR) o stanju ljudskih prava u BiH, u Sarajevu je poručeno da preporuke iz prethodnog ciklusa mjera, nakon predstavljenih izvještaja, u velikoj mjeri nisu provedene i u onim dijelovima gdje su one djelomično provedene još uvijek nema implementacije.

BiH kasnila s izvješćem

Navedeno je i da je BiH jedina zemlja koja je kasnila s podnošenjem svog izvještaja u okviru ovog procesa.

Izaslanstvo Bosne i Hercegovine predvođeno državnom ministricom za ljudska prava i izbjeglice Semihom Borovac predstavila je danas izvještaj o stanju ljudskih prava na sesiji Radne grupe za Univerzalni periodični pregled (UPR) pri Vijeću za ljudska prava Ujedinjenih nacija, prenosi BHRT.

Izvještaj je prezentiran u okviru 34. sesije UN-ove Radne grupe za UPR, koja traje u Ženevi od 4. do 15. studenog. Temeljem prezentiranog izvještaja, UN-ova Radna grupa za UPR će dati preporuke u cilju unapređenja poštivanja ljudskih prava u BiH.

Napredovali smo...ali

Borovac je tom prilikom navela da se od prethodnog izvještaja UPR-a do danas mnogo toga promijenilo na bolje u BiH dodajući da i 24 godine nakon rata još postoje primjeri neravnopravnosti i diskriminacije, kako konstitutivnih naroda, tako i ostalih građana.

Rasim Ibrahimagić iz Sarajevskog otvorenog centra (SOC), govorio je o ljudskim pravima u BiH i UPR-u.

“Ovo je treći ciklus takvog pregleda i on obuhvaća sve članice UN-a”, pojasnio je Ibrahimagić navodeći da je Koalicija organizacija civilnog društva BiH Civil Society Initiative for UPR sačinila je jedan izvještaj koji je podnesen Visokom komesarijatu za ljudska prava UN-a.

U njemu su se, kako je kazao, referirali na preporuke iz prethodnog ciklusa od prije četiri i po godine i ocjenjivali su provedbu upravo tih preporuka, a koje se tiču širokog spektra ljudskih prava.

“Ne bismo željeli da izdvajamo bilo koja od tih ljudskih prava kao prioritetna s obzirom da su sva ljudska prava jednako prioritetna. Ono što je pokazao naš izvještaj jeste da te preporuke iz prethodnog ciklusa u velikoj mjeri nisu provedene i da u onim dijelovima gdje su one djelomično provedene nema još uvijek implementacije”, rekao je Ibrahimagić.

Predhodne preporuke nismo primjenjivali

Nakon što države članice UN-a danas budu dale preporuke BiH, pojasnio je, država će imati priliku da ih prihvati, primi k znanju ili potpuno ignorira.

“Prethodnih godina se pokazalo da te preporuke u većem dijelu nisu bile implementirane. Postoje neke oblasti u kojima su one sebe samo ocijenile na način da postoje pomaci. Mi se ne možemo u potpunosti s time složit. Sama ozbiljnost institucija, kada su u pitanju ljudska prava, se pokazuje i time da je BiH jedina zemlja koja je kasnila s podnošenjem svog izvještaja u okviru ovog procesa”, rekao je Ibrahimagić.

Zemlje članice koje daju preporuke BiH, kako je kazao, nastavljaju pratiti preporuke u oblastima koje oni smatraju prioritetnim.

“Mi nismo jedina zemlja, članica UN-a, koja prolazi ovaj proces. Ne bih da ulazim u usporedbu s drugim državama”, pojasnio je Ibrahimagić.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice će naknadno dostavljene preporuke prezentirati bosanskohercegovačkoj javnosti te pratiti njihovu provedbu.

Kopirati
Drag cursor here to close