Korupcija prevladava

State Department: BiH krši ljudska prava radnika, novinara, izbjeglica, žena, djece i zatvorenika

Posebno je problematizirana korupcija, pa se navodi da su funkcioneri često pribjegavali korupciji i da je ona prevladala u mnogim institucijama.
Vijesti / Politika | 14. 03. 2019. u 07:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki State Department načinio je izvještaj o ljudskim pravima u Bosni i Hercegovini u kojem se, uz ostalo, navodi da je nedostatak jasne podjele nadležnosti i odgovornosti između 16 agencija za provedbu zakona rezultirao povremenom konfuzijom. Upozorili su da je korupcija prevladala u mnogim institucijama.

Američki državni tajnik Mike Pompeo predstavio je danas izvještaj State Departmenta o ljudskim pravima, kazavši da Sjedinjene Američke Države od 1977. godine podnose izvještaje kako bi izložile kršenja ljudskih prava tamo gdje se ona pojavljuju.

Kršenje ljudskih prava

Sudeći prema izvještaju za BiH, ljudska prava u toj zemlji se dobrano krše, naročito kada je riječ o pravima radnika, novinara, izbjeglica, žena i djece, ali i zatvorenika, prenosi Klix.ba. Korupcija prevladala u mnogim institucijama

Posebno je problematizirana korupcija, pa se navodi da su funkcioneri često pribjegavali korupciji i da je ona prevladala u mnogim institucijama.

"Korupcija je bila naročito prisutna u javnom sektoru zdravstva i obrazovanja, javnim nabavkama, procedurama zapošljavanja. Mnoštvo državnih, entitetskih, županijskih i općinskih uprava je zakonima i propisima uspostavilo ssustav u kojem nedostaje transparentnosti i pruža se mogućnost za korupciju. Vladine struktura dale su korumpiranim dužnosnicima više mogućnosti za traženje 'naknada za usluge', posebno u institucijama lokalne samouprave", stoji u izvještaju State Departmenta.

U izvještaju se također navodi da se tužilaštva smatraju neučinkovitim i podložnim političkim utjecajima.

Kršenje prava radnika

"Optužnice su povremeno bile loše sastavljene, a sudske odluke temeljile su se na nejasnim ili nedovoljnim obrazloženjima. Vlasti su izvijestile da je u proteklih pet godina podignuto 84 optužnice protiv visokih javnih dužnosnika, od kojih je 38 proglašeno krivima. Javne nabavke općenito nisu istraživane. Prikupljanje dokaza o korupciji ozbiljno je otežano od 2017. kada je Ustavni sud odredio neustavne odredbe u bh. državnom zakonu koji uređuje posebne istražne mjere. Iako su odredbe i dalje na snazi, vlasti do sada nisu uspjele usvojiti nove zakone", navodi se u izvještaju.

U izvještaju State Departmenta se navodi da poslodavci u privatnom sektoru nisu uvijek poštivala radnička prava propisana posebnim entitetskim zakonima.

"Zabranjuje se diskriminaciju sindikata, ali se ne osigurava primjerena provedba tih zaštita. Inspekcije rada i sudovi nisu se učinkovito bavili pritužbama zaposlenika na diskriminaciju sindikata. Zakoni propisuju vraćanje na posao otpuštenih radnika u slučajevima u kojima postoje dokazi diskriminacije, bilo zbog sindikalnog djelovanja ili iz drugih razloga", stoji u izvještaju.

Pritisci na slobodu medija

Navodi se da nije postignut napredak u rješavanju strukturnih problema povezanih s pravima radnika u privatnom sektoru zbog slabosti vladavine prava.

"Vlada nije učinkovito provodila sve primjenjive zakone", navodi State Department.

State Department također navodi da su zabilježeni pritisci na slobodu izražavanja i slobodu medija, a zbog optužbi na račun novinara spomenut je u negativnom kontekstu i Milorad Dodik.

"Nastavljen je politički i financijski pritisak na medije. Lideri koji optužuju medije za izdaju kao odgovor na kritike pojačali su se. U lipnju je predsjednik RS-a Milorad Dodik optužio opozicione novinare BNTV-a Suzanu Rađen Todorić i Željka Raljića za rad protiv RS-a", stoji u izvještaju.

Navodi se, također, da je skupina ratnih veterana napala reportere portala Klix.ba i Al Jazeere Balkans tijekom prosvjeda u Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close